Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Takojšnja ureditev romske problematike

40 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Spoštovani sodržavljani in odločevalci!

V medijih že nekaj tednov poslušamo pretresljiva pričevanja prebivalcev jugovzhodne Slovenije, predvsem iz občin Kočevje in Ribnica, ki so vsakodnevno priča krajam, vlomom, streljanju in zasedanju privatne lastnine s strani Romov. Kot da to ne bi bilo dovolj zaskrbljujoče, prav vsak izmed njih pove, da policija, predvsem pa pravosodje, ne ukrepata. V kolikor se policija odzove, se zadeva zavleče v kasnejših postopkih, kazni pa so neprimerljive s tistimi, ki jih dobijo ostali državljani, poleg tega pa večinoma ostanejo le mrtva beseda na papirju, saj niso izvršene. Zadnje dneve poslušamo o kriminalu, policistih, ki se zaklepajo v policijsko postajo, in sodstvu, ki izreka sramotno nizke kazni (kar je diskriminacija do ostalih sodržavljanov), ter nemočnih županih, ki za razliko od vlade pokažejo razumevanje problema, a nimajo pooblastil za ukrepanje.

Od vlade se torej pričakuje:

1.) Takojšnjo kadrovsko okrepitev policije na teh področjih, ki vključuje tudi posebne enote. Pri tem naj gre za trajno namestitev, in ne zgolj začasno, ki bo odpravljena, ko se stvari v medijih pomirijo.

2.) Dosledno izvajanje zakonov, ne glede na etnično pripadnost, torej za nek prekršek se v obeh primerih (Rom in ne Rom) izreče IN izvrši enaka kazen.

3.) Sprememba kazenskega zakonika, ki predvideva strožje kazni za kazniva dejanja tatvine, vloma in kršitev javnega reda in miru.

4.) Pričakuje se hitrejše in bolj dosledno ravnanje pravosodja, ki trenutno deluje kot ozko grlo v takih primerih, v kolikor pa slučajno zadeva dobi epilog, gre za zelo blago kazen, ki velikokrat ni niti izvršena.

5.) Dosledno pregledovanje (screening) prejemnikov socialne pomoči in sprememba zakona na tem področju predvsem v smeri večjega pritiska na zaposlitev (ne bi smelo biti možno, da nekdo s šestimi otroki ni zaposlen in živi od socialne pomoči, ki znaša skoraj 2000 evrov na mesec. To se matematično ne bi smelo iziti.).

6.) Nadzor in mehanizme uperjene v smeri popolne integracije romske skupnosti, tudi v smeri obveznega šolanja otrok, jasne in sprotne evidence prebivalcev na tistih območjih.

7.) Takojšnje ukrepanje zoper nelegalna naselja in gradnje, tako kot se to počne pri ostalih državljanih, dovolj je popuščanja na tem področju in širitve okupacije tuje zemlje.

To so zgolj neka osnovna izhodišča, potrebno je storiti še veliko več, vendar pa bi bil že to lep začetek. Od vlade pričakujemo hitro in odločno ukrepanje, dovolj nam je leporečenja in obljub!

AVTOR N Niko13 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Podobni predlogi so že bili obravnavani in imajo odgovore pristojnih organov: https://predlagam.vladi.si/predlog/16506, https://predlagam.vladi.si/predlog/16654, https://predlagam.vladi.si/predlog/16841, https://predlagam.vladi.si/predlog/10331, https://predlagam.vladi.si/predlog/15506.

 

 

Komentarji