Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlagam vladi takojšnjo uvedbo vsaj 4 policijskih enot po 10 članov, ki se bodo 24 ur na dan ukvarjali samo z romsko problematiko, tudi 24 urni vsaj dve patroli, na Dolenjskem in v Posavju

289 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Zaradi popolne eksalacije romske problematike v Posavju in na Dolenjskem predlagam takojšnjo uvedbo posebnih policijskih enot, ki se bodo 24ur na dan ukvarjale samo z romsko problematiko, uvedbo dveh patrol na smeno in 24 urni nadzor v okolici naselij, da se bo problematika ropov, vlomov in nastajanja nepopisne materialne škode in posledično hude stiske ljudi. Predlagam tudi uvedbo člena za odškodninsko odgovornost države, ker v 30 letih ni naredila enega koraka. Škoda pisat, da ga je, ker je vsak dan hujše! Pravljice pa sestanki županov so za otroke.

30 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Big brother 90 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 8. 2023

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Policija se zaveda občutljivosti in kompleksnosti obravnave kaznivih ravnanj na območjih z večetnično skupnostjo, še posebej pa na območjih z romskimi naselji. Generalni direktor policije je leta 2013 ustanovil stalno Delovno skupino za delo policije v večkulturni družbi in s subkulturnimi skupinami, ki se ukvarja z usklajenim izvajanjem strateških, operativnih in preventivnih nalog na področjih dela policije. V delovni skupini sodelujejo uslužbenci policije z vseh organizacijskih nivojev policije. Policijska uprava Novo mesto ima ustanovljeno Delovno skupino, ki se v skladu z Akcijskim načrtom za vzdrževanje javnega reda in miru v romskih naseljih, ciljno in usmerjeno ukvarja s problematiko, ki vpliva na varnostne ocene v območjih z romsko populacijo in na območju Policijske uprave Novo mesto vsako leto izvede večje število hišnih preiskav, pri čemer zaseže več kosov orožja in več kosov streliva, zoper osumljence in kršitelje pa vedno, ko za to obstajajo zakonski pogoji, ustrezno ukrepa. Če ugotovi kršitve iz pristojnosti drugih organov, jih o tem sproti obvešča. Policija ves čas izvaja in bo tudi prihodnje nadaljevala z izvajanjem preventivnih aktivnosti z namenom izboljšanja varnostne kulture Romov. V komunikaciji z lokalnim prebivalstvom in predstavniki lokalnih skupnosti policija nenehno poskuša najti učinkovite skupne rešitve za izboljšanje varnostnega stanja na območjih, kjer živijo Romi.

Za zagotavljanje stabilnih varnostnih razmer in zagotovitve učinkovitih policijskih intervencij je policija ustrezno organizirana in v primeru poslabšanja varnostnih razmer z ustrezno razporeditvijo kadrov pravočasno preprečuje in reagira na morebitno poslabšanje varnostnih razmer v romskih naseljih in naseljih, kjer prebivalci sobivajo z romsko populacijo.

Na območjih, ki so varnostno bolj obremenjena, je policija že zdaj prisotna z ustreznimi oblikami dela, kot so opazovanje, patruljiranje in poostreni nadzori, s katerimi zagotavlja stabilne varnostne razmere, zato ocenjujemo, da ustanavljanje dodatnih skupin policistov ali patrulj na tem območju ni potrebno.

Komentarji