Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Pobuda za spremembo zakona o pokojninkem in invalidskem zavarovanju

83 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so podali konkreten primer, kaj prinaša prenova sistema vdovske pokojnine: če sta oba zakonca prejemala po 400 evrov pokojnine, bi vdova po trenutno veljavni zakonodaji prejela 442,33 evra. Po novi zakonodaji, ki bo veljala od januarja 2024, pa bo dobila zagotovljeno vdovsko pokojnino, ki bo znašala 744,15 evra.

Vse lepo in prav, kdaj pa se bodo popravili odmerni odstotki za tiste , ki so se upokojili pred letom 2020 - 2023, ko je predolgo trajalo prehodno obdobje za moške do odmernega odstotka 63,5 %.

Pojasnilo ministrstva za delo in ZPIZ je bilo, da bi morali ponovno izračunati osnove za odmero pokojnine in odmerni odstotek, kar bi vzelo veliko časa in dela.

Vse gre če je volja, ker se zadeva lahko reši avtomatsko po službeni dolžnosti.

Nobenih ponovnih izračunov osnove za odmero pokojnine ni potrebnih , samo odstotek iz 57,25 % se popravi na 63,5 %.

Ni prav , da se nekaterim lahko vse popravi, pri drugih pa ne gre. Počasi bod imeli tisti z najnižjimi pokojninami, vdovske in invalidske pokojnine večje pokojnine , kot tisti, ki so delali 40 let polne delovne dobe.

Ni prav, da se lahko vdovske pokojnine popravijo kar za 300 evrov ( primer : če sta oba zakonca prejemala po 400 evrov pokojnine, bi vdova po trenutno veljavni zakonodaji prejela 442,33 evra. Po novi zakonodaji, ki bo veljala od januarja 2024, pa bo dobila zagotovljeno vdovsko pokojnino, ki bo znašala 744,15 evra.)

Predlagam, da se vsem moškim , ki so se upokojili pred letom 2020 in vse do 2023 popravi odmerni odstotek na 63.5 %.

AVTOR G Gamser 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Podoben predlog je že bil v obravnavi in ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/15991

Komentarji