Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Podprite tožbo proti Izraelu

527 OGLEDOV 27 KOMENTARJEV

Pozivam našo državo, kot pogodbenico Konvencije o genocidu, da nemudoma vloži izjavo o posredovanju pri Meddržavnem sodišču (ICJ) v podporo južnoafriški tožbi proti Izraelu zaradi zločina genocida.

Naša misija Združenih narodov, vladni voditelji ter mi prebivalci smo upravičeno izrazili ogorčenje nad izraelskim bombardiranjem bolnišnic, klinik, stanovanj, centrov ZN za begunce in poti za pobeg, pri čemer so bili ubiti civilisti, med njimi številni otroci, na gosto poseljenem obalnem pasu Gaze.

Našo državo prosim, da naredi naslednji korak, da pri ICJ vloži izjavo o posredovanju v podporo tožbi Južne Afrike proti Izraelu glede zločina genocida.

V skladu s Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida je zločin genocida opredeljen kot dejanja, storjena z namenom popolnega ali delnega uničenja nacionalne, etnične, rasne ali verske skupine kot take.

Izraelsko ubijanje, ranjanje, travmatiziranje in brezdomstvo velikega števila Palestincev ter zavračanje zaprtega prebivalstva z vodo, hrano, zdravili in gorivom izpolnjuje merila za zločin genocida

Če večina svetovnih narodov poziva k prekinitvi ognja, vendar ne uspe pritisniti na sodni pregon Izraela – kaj lahko Izraelu prepreči etnično čiščenje vseh Palestincev? Kaj naj bi drugim narodom preprečilo, da bi ponovile grozo te razsežnosti

Pozivam vas, da nemudoma vložite izjavo o posredovanju v podporo južnoafriški tožbi proti Izraelu na Meddržavnem sodišču, da bi ustavili ubijanje v Palestini.

Če smo lahko vložili isto konvencijo pri Ukrajini, lahko podobno storimo v tem primeru.

Hvala in lep pozdrav,

N.N.

73 glasov

20 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N Nik Novak 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 3. 2024

Odziv Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Vlada Republike Slovenije poudarja, da je treba zaustaviti kršitve mednarodnega humanitarnega prava in mednarodnega prava človekovih pravic. Vlada Republike Slovenije je 11. januarja 2024 sprejela odločitev, da bo Slovenija sodelovala v postopku izdaje svetovalnega mnenja Meddržavnega sodišča, ki se nanaša na očitano sporno delovanje Izraela v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, za pripravo katerega je Meddržavno sodišče z resolucijo z dne 30. decembra 2022 zaprosila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov. Slovenija je predstavila svojo vlogo s stališči na ustni obravnavi 23. februarja 2024. V intervenciji je Republika Slovenija opozorila, da imajo vsi narodi pravico do samoodločbe, ki pa je Palestinci zaradi izraelske okupacije palestinskega ozemlja doslej niso mogli izvajati. Poudarila je tudi, da Izrael z okupacijo in ilegalnimi naselji na palestinskem ozemlju krši mednarodno pravo in pravice Palestincev.

29. decembra 2023 je Republika Južna Afrika na Sodišče vložila tožbo proti Izraelu glede domnevnih kršitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida (Konvencija o genocidu) na območju Gaze. Tožba je vsebovala tudi zahtevo za določitev začasnih ukrepov za zaščito pred nadaljnjo, hudo in nepopravljivo škodo pravicam palestinskega ljudstva.

Sodišče je Izraelu 26. januarja 2024 odredilo pet začasnih ukrepov, ki Izraelu nalagajo, da preneha izvajati vse vojaške ukrepe, ki bi lahko pomenili genocid, ter takoj sprejme učinkovite ukrepe, ki bodo omogočili zagotavljanje nujno potrebne humanitarne pomoči ter v enem mesecu predloži poročilo o sprejetih ukrepih za izvršitev začasnih ukrepov. Sodišče je izrecno opozorilo, da so vse strani v konfliktu zavezane k spoštovanju mednarodnega prava, izrazilo zaskrbljenost nad usodo talcev, ugrabljenih 7. oktobra 2023, in pozvalo Hamas k njihovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi.

Vlada Republike Slovenije je pozdravila odločitev Sodišča o začasnih ukrepih, ki je dokončna in pravno zavezujoča. Ob tem velja poudariti, da njena podpora obravnavi primera v tej fazi ni vezana na pridružitev samemu postopku. Od Izraela pričakuje, da bo izvedel vse odrejene začasne ukrepe.

Glede na utemeljevanje pobude za intervencijo Slovenije v zadevi Republika Južna Afrika proti Izraelu z intervencijo Slovenije v tožbi Ukrajine proti Rusiji glede kršitve Konvencije o genocidu velja izpostaviti, da so med primeroma pomembne dejanske in pravne razlike.

Republika Južna Afrika Slovenije ni pozvala k intervenciji v postopku pred sodiščem. Prav tako intervencije ni najavila Palestina. Države se same odločajo o pridružitvi, na podlagi ocene kakšne dodatne informacije lahko posredujejo sodišču, ki bodo v pomoč pri njegovem odločanju. Pri tem pa se države v intervenciji ne izrekajo o sami vsebini primera in ne vstopajo v postopek na strani ene ali druge države ali z namenom izkazovanja politične podpore.

Po odločitvi Sodišča je 31. januarja 2024 Alžirija Varnostnemu svetu predlagala sprejem resolucije, s katero bi pozval k implementaciji začasnih ukrepov in takojšnji prekinitvi ognja. Republika Slovenija je predlog podprla, vendar zaradi nasprotovanja ene od stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov ni bil sprejet.

Mednarodno kazensko sodišče že vodi preiskavo glede individualne kazenske odgovornosti, ki zajema sume hudodelstev na tem območju od 13. junija 2014, vključno z aktualnim dogajanjem. Slovenija podpira hitro in učinkovito izvedbo postopkov, da se zagotovi pravice žrtev in odgovornost storilcev.

Vlada Republike Slovenije tudi sicer zastopa stališče, da je treba vse domnevne kršitve mednarodnega humanitarnega prava in kazniva dejanja obravnavati na pristojnih sodiščih, ter aktivno zagovarja boj proti nekaznovanosti in podpira zagotavljanje odgovornosti za mednarodna hudodelstva, med katera sodi tudi genocid.

Komentarji