Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Izstop iz Svetovne zdravstvene organizacije - WHO

80 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam vladi, da izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacij - WHO, tako kot je to naredila Estonija.

Več v zapisu spodaj:

Estonija obvešča WHO, da zavrača pogodbo o pandemiji in spremembe mednarodnih zdravstvenih predpisov

AVTOR: RHODA WILSON 25. NOVEMBRA 2023

22. novembra je 11 poslancev estonskega parlamenta Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) napisalo pismo, v katerem zavrača predlagani mednarodni sporazum o pripravljenosti in odzivu na preprečevanje pandemije – znan tudi kot »pogodba o pandemiji« ali »sporazum o pandemiji«. Pismo zavrača tudi spremembe Mednarodnih zdravstvenih predpisov (2005) ("IHR").

Naj povemo, da se je maja 2022 Svetovna zdravstvena skupščina (WHA) tiho strinjala, da bo skrajšala obdobje, v katerem se morajo države odpovedati prihodnjim spremembam Mednarodnih zdravstvenih predpisov. Da bi države obdržale daljše 18-mesečno obdobje, ki je bilo prej dovoljeno za zavrnitev, morajo države pred 1. decembrom 2023 WHO poslati kratko obvestilo, da se odpovedujejo spremembam, o katerih se je leta 2022 odločila WHA.

Pismo estonskih poslancev je z dne 22. novembra 2023, 8 dni pred rokom 1. decembra. Poslanci se niso preprosto odločili za spremembe, o katerih se je leta 2022 odločila WHA, šli so veliko dlje in v celoti zavrnili predlagano pogodbo o pandemiji in spremembe IHR ter dodatno financiranje WHO.

Kalle Grünthal, eden od poslancev, ki so podpisali pismo, je novico objavil na Facebooku. Pismo se začne:

S tem Republika Estonija na podlagi 22. člena Statuta Svetovne zdravstvene organizacije izjavlja, da zavrača in ne soglaša z mednarodnim sporazumom o preprečevanju, pripravljenosti in odzivu na pandemijo ter dopolnilnimi spremembami Mednarodnega zdravstvenega pravilnika ( 2005) in za izboljšanje trajnosti financiranja SZO.

Estonija je rekla ne izvajanju prisilnih ukrepov, Kalle Grünthal na Facebooku, 23. november 2023

Celotno pismo si lahko preberete na sliki na koncu tega članka.

Kot je zapisal estonski alternativni medij Telegram.ee, je to v nasprotju z odločitvijo, sprejeto v začetku lanskega leta. 4. marca 2022 je imel estonski odbor za zadeve Evropske unije (»EUAC«) sestanek, na katerem je glasoval o tem, ali je Evropska komisija pooblaščena za pogajanja o dveh instrumentih WHO v imenu Estonije.

EUAC je stalni odbor estonskega parlamenta (Riigikogu) in ima odločilno in usklajevalno vlogo pri vprašanjih, povezanih z Evropsko unijo. Estonsko vlado zavezujejo odločitve EUAC in te odločitve uporablja v svojih razpravah v Evropi. Če vlada ne upošteva odločitev EUAC, mora EUAC navesti razloge, zakaj tega ne stori.

Na zasedanju marca 2022 so trije člani EUAC glasovali proti in devet jih je glasovalo za podelitev pooblastila Evropski komisiji za začetek pogajanj o pogodbi o pandemiji, spremembah IHR in izboljšanju vzdržnosti financiranja SZO v imenu Republike Estonije.

Zdaj se je oglasil estonski parlament. Spodaj je kopija pisma poslancev Svetovni zdravstveni organizaciji, ki zavrača njene spremembe Pogodbe o pandemiji in IHR.

Do 28. 11. 2023 odpošljite osebni izstop iz WHO!

OSEBNI DRŽAVLJANSKI IZSTOP

iz Svetovne zdravstvene organizacije (SZO)

UREDITE ČIMPREJ, NAJKASNEJE DO 28. NOVEMBRA 2023.

Kopijo pisne izstopne izjave iz Svetovne zdravstvene organizacije WHO lahko prevzamete:

cutt.ly/iwzrC73Q

O odločitvi je dobro seznaniti predsednika vlade gospoda dr. Roberta Goloba - ( vzorec obvestila tukaj: cutt.ly/GwUjxcpT ).

AVTOR M max 103 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in že ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/15838

Komentarji