Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preprečimo prekomerno izčrpavanje naravnih virov (surovin)

224 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Slovenski vladi predlagam, da podjetjem, ki se v Sloveniji ukvarjajo z izkopom ter seveda s prodajo mineralnih surovin - med njimi jih je več v tuji lasti - prepreči izčrpavanje omejenih naravnih virov. Z izkopanimi surovinami koncesionarji kujejo visoke dobičke. Te koncesionarje naj se ustrezno obdavči oziroma se od njih pobere ustrezno visoke koncesnine, ki so trenutno izjemno nizke.

Pri odločanju o izkoriščanju mineralnih snovi naj imajo še vedno pristojnost občine. Njihove pristojnosti ne gre prenašati na državo.

Temu primerno naj se spremeni Zakon o rudarstvu in okrepi nadzor nad izkoriščanjem in prodajo naravnih virov. Kamen je zlato!

www.mladina.si/228915/kamen-je-zlato/

37 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 12. 2023

Odziv Ministrstva za naravne vire in prostor

Pojasnjujemo, da trenutno veljavna zakonodaja in strateški dokumenti predstavljajo ureditev tako glede pogojev iskanja, raziskovanja ter izkoriščanja mineralnih surovin. Več o mineralnih surovinah, rudarski pravici, vključno z strateškimi dokumenti in področno zakonodajo si lahko preberete na slednji povezavi: https://www.gov.si/teme/rudarska-pravica/.  

Občine so, in bodo še naprej igrale vlogo pri izkoriščanju mineralnih surovin. Ministrstvo, pristojno za rudarstvo, sodeluje z nosilci urejanja prostora tako pri pripravi smernic in mnenj k prostorskim aktom kot tudi pri vzpostavljanju dialoga z lokalno skupnostjo, in sicer s ciljem lažjega pridobivanja dovoljenj in odpravo nasprotij oz. sporov.

Strinjamo se, da je potrebno v primeru izkoriščanja mineralnih surovin zagotoviti ustrezen nadzor ter primerno plačilo v obliki koncesnin. Na temu mestu lahko omenimo, da se pripravlja tako manjša sprememba krovnega zakona, to je Zakon o rudarstvu (ZRud-1), ki bo naslovil področje rudarske inšpekcije, kot tudi sprememba odloka o določitvi vrednosti za odmero rudarske koncesnine. Poleg tega v prihodnjem letu načrtujemo tudi nekatere druge spremembe na področju rudarstva. 

Komentarji