29. 5. 2014
Odziv Ministrstva za kmetijstvo in okolje
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je med drugim odgovorno za kmetijstvo in hrano, podpira projekte, ki prispevajo k večanju zavedanja, da je pomembno kupovati in uživati hrano iz bližine. Lokalno pridelana in predelana hrana je v primerjavi s tisto, ki je prepotovala tisoče kilometrov in ima za sabo dolgotrajna skladiščenja, s stališča prehranske vrednosti kakovostnejše. Višja je njena hranilna vrednost in vsebnost vitaminov. V promocijskih kampanjah, ki jih MKO izvaja že nekaj let, ozavešča potrošnike o prednostih lokalno pridelane hrane. Obenem nagovarja pridelovalce, da se v večji meri odločajo za pridelavo hrane, pa tudi, da se povežejo v verigi vsi deležniki do živilsko predelovalnih podjetij, da tako pridelana hrana ostane v Slovenije, ne pa, da se kot neobdelana surovina izvaža na druga tržišča.
Slovenja namreč trenutno z domačo pridelavo ne pokriva svojih potreb po kmetijsko-živilskih proizvodih. Stopnja samooskrbe v Sloveniji je še posebno nizka na področju zelenjave, kjer je leta 2012 dosegala le 32%, na področju žit 56% in krompirja 63% (podatki za letu 2010). Za živalske proizvode je stopnja samooskrbe precej višja kot za rastlinske.
Zadostna lokalna pridelava, predelava in poraba hrane je pomembna predvsem zaradi zagotavljanja državne varnosti za obdobje ekonomskih kriz, zmanjšanja odvisnosti od zunanje trgovine, še posebej v času motene globalne oskrbe, zaradi urejenosti in obdelanosti podeželja, ohranjanja delovnih mest na podeželju in v živilsko predelovalni industriji, zaradi zmanjšanja revščine in družbene neenakosti in ne nazadnje zaradi varovanja okolja.
Slovenija je del skupnega trga EU. Med državami članicami EU je pretok blaga prost carinskih dajatev.
Potrošnik je tisti, ki se odloča, katero hrano bo kupoval. Država lahko usmerja potrošnike k porabi lokalne hrane in spodbuja pridelovalce k večji pridelavi. Kot rezultat tovrstnih promocij se veča zavedanja o prednostih uživanja likalne hrane, zato potrošniki tudi vse pogosteje preverjajo izvor surovine. Vse pomembneje jim je, da je hrana pridelana in predelana v Sloveniji.
Da bi potrošniki lažje ločili med uvoženimi prehranskimi izdelki in tistimi, ki so pridelani in predelani v Sloveniji, je v pripravi nova shema kakovosti za kmetijske in živilske proizvode z imenom »izbrana kakovost«, s katero bodo lahko v prihodnjem letu pridelovalci in predelovalci, ki se bodo certificirali in dokazovali določene posebne lastnosti, že označevali svoje proizvode. Promocija, ki jo bo izvajal MKO, bo pripomogla, da bodo tako označeni izdelki tudi prepoznavni med potrošniki. O prednosti lokalno pridelane in predelane hrane več na: http://lokalna-kakovost.si