Jasno označevanje nezdrave hrane
Predlagam, da se v Sloveniji uvede zakon, ki zahteva jasna opozorila na embalaži ultra-procesiranih živil, če ta vsebujejo presežek sladkorja, soli ali nasičenih maščob, ne glede na to, ali izdelek nosi oznake »bio«, »eco«, »low sugar« ipd.
Ultra-procesirana živila so eden glavnih vzrokov za debelost, sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni. Prehrambena industrija pa s privlačnim dizajnom, marketinškimi trditvami in zavajajočimi oznakami ustvarja vtis, da so ti izdelki »zdravi« ali »naravni«. Potrošnik se zato težko zaveda, koliko škodljivih sestavin dejansko zaužije.
Dokumentarec Irresistible: Why We Can’t Stop Eating (vir: 365.rtvslo.si/arhiv/tuji-dokumentarci/175159340) jasno pokaže, kako so ta živila zasnovana tako, da povzročajo zasvojenost, in kako industrija izkorišča naše biološke odzive za večjo prodajo.
Primer dobre prakse je Kolumbija. Kolumbija je leta 2021 sprejela Zakon 2120, ki zahteva črne opozorilne oznake na sprednji strani embalaže za izdelke z »presežkom sladkorja, soli ali maščob«. Rezultati so pozitivni:
- večja ozaveščenost potrošnikov,
- manjši nakup nezdravih izdelkov,
- proizvajalci postopno zmanjšujejo vsebnost sladkorja in maščob.
Tovrsten ukrep se je izkazal za učinkovit tudi pri tobačnih izdelkih — jasno opozorilo na embalaži je dokazano zmanjšalo kajenje in povečalo zavest o škodljivosti. Enak princip bi moral veljati tudi za visoko procesirano hrano, ki dokazano škodi zdravju.
Predlog spremembe:
- Uvesti obvezne opozorilne nalepke na sprednji strani embalaže (npr. »PRESEŽEK SLADKORJA«, »PRESEŽEK SOLI«).
- Nalepka velja ne glede na marketinške trditve (“bio”, “low fat”, “fit”, itd.).
- Če ima izdelek opozorilo, naj bo prepovedano navajati zavajajoče zdravstvene trditve.
- Uvesti prehodno obdobje (npr. 12 mesecev) in nadzor nad izvajanjem.
Cilj predloga je zdravje prebivalcev, večja preglednost in odgovornost prehrambene industrije. Če lahko kadilci vedo, da je cigareta škodljiva, ima tudi potrošnik pravico vedeti, ko izdelek vsebuje preveč sladkorja, soli ali maščob.
LP,
Jurij Globevnik