Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Predlog za obdavčitev domačih živali po vzoru Nemčije

17 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Spoštovani,

predlagam, da Slovenija uvede sistem obdavčitve domačih živali, podobno kot to že uspešno izvaja Nemčija, kjer lastniki psov plačujejo letni davek. Ta predlog temelji na več pozitivnih vidikih, ki bi jih takšna politika prinesla Sloveniji:

1. Dodatna sredstva za občine: Davek na domače živali, predvsem na pse, bi lahko občinam zagotovil dodaten vir prihodkov, ki bi se lahko namenili izboljšanju javnih prostorov, pasjih parkov in infrastrukture za hišne ljubljenčke. V Nemčiji so lani zbrali kar 421 milijonov evrov od davka na pse, kar kaže na potencialne koristi tudi za Slovenijo 

2. Spodbujanje odgovornega lastništva: Takšna ureditev bi vzpodbudila bolj odgovorno ravnanje z domačimi živalmi. Lastniki bi premislili, ali imajo zadostne vire in čas za skrb za svoje živali, kar bi pripomoglo k zmanjšanju primerov zapuščenih živali in neodgovornega ravnanja.

3. Boljša evidenca domačih živali: Obdavčitev bi omogočila vzpostavitev boljše evidence domačih živali. Občine bi tako imele boljši nadzor nad populacijo psov in drugih hišnih ljubljenčkov, kar bi pripomoglo k bolj učinkoviti in ciljani skrbi za te živali.

4. Financiranje veterinarskih storitev in zavetišč: Zbrani denar bi lahko delno namenili tudi financiranju zavetišč za živali, ki se pogosto soočajo s pomanjkanjem sredstev, ter programom sterilizacije in kastracije za zmanjšanje števila nezaželenih mladičev.

Zavedam se, da takšen ukrep lahko naleti na neodobravanje, zato predlagam, da se višina davka določi sorazmerno, na primer glede na velikost živali ali število živali v gospodinjstvu. S tem bi obdavčitev bila pravična in vzdržna za vse.

Veselim se vašega odgovora in možnosti uvedbe tega sistema, ki bi prinesel številne koristi za družbo.

Lep pozdrav,

Janez Planinc

AVTOR J Janez Planinc 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in ima odgovor pristojnega organa: predlagam.vladi.si/predlog/17818

Komentarji