Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Povečanje nadzora nad delom županov

349 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Na področju lokalne samouprave imajo župani preveliko samostojnost in nadzor s strani MJU pravzaprav ne obstaja. Imamo primere, ko nadzorni odbori občin ugotavljajo konkretne nepravilnosti v delovanju občine, o tem obvestijo pristojne organa (KPK, Računsko sodišče, MJU...), župan(ja) pa kljub vsemu temu končnih poročil o opravljenem nadzoru ne objavi na spletni strani občine (s čimer se kršijo pravice občanov do obveščenosti v smislu informacij javnega značaja), nadzornemu odboru pa niti ne plača opravljenega dela. Tak primer je iz medijev zaznati npr. v občini Ruše.

MJU člane nadzornega odbora v zvezi z neplačili napoti na individualne tožbe na sodišču, kar je absurd, saj je MJU odgovoren za področje lokalne samouprave in bi moral nadzirati tudi izpolnjevanje obveznosti županov do občinskih svetov, nadzornih odborov, itd.

Zakonodaja trenutno dopušča posredne pritiske na nadzorne odbore, saj so všečna končna poročila plačana, tista, ki so za župane obremenilna pa ne. To je v posmeh pravni državi, pa tudi smisel obstoja nadzornih odborov je nekje drugje, ne pa v pisanju le "všečnih" poročil, temveč v nadzoru nad zakonitostjo in gospodarnostjo delovanja občine.

Predlagam spremembo zakonodaje v smislu, da bo MJU dolžan redno preverjati izpolnjevanje obveznosti županov do drugih organov občine, in da se končno sprejme tudi mehanizem za odpoklic županov, katerim se redno ugotavljajo kršitve predpisov pri njihovem delovanju.

GLASUJ ZA

35 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P planika 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji