Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Neprimeren zakon povzročil pojav fantomskih avtomobilov

43 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Poznate izraz "fantomski avtomobili" (phantoms car)?

O čemu govorim je najbolje da si ogledate tu: youtube.com/shorts/Hj8mk5uXrQ0

Pri nas ni nič drugače.

Kako je vlada zadovoljna z zakonom o uporabni dnevnih luči na vozilih? Deluje? Zaspani AVP ima kakšne rezultate, ki niso zgolj na podlagi anket?

40 let smo imeli dober zakon, ki je predpisoval obvezno uporabo zasenčenih luči, ki so dobro in v vseh pogojih pozicionirale vozilo in povečevale varnost.

Potem se pa leta 2008 nekdo prebudi in ponovno "proda" podobno foro v polovični obliki pod imenom dnevne luči, ki pa so povzročila kaos v kontekstu osvetlitve vozil - varnosti.

Vozila imajo spredaj različne oblike, jakost svetilnosti, pozicije zgoraj spodaj, polovica vozil zdaj sploh ni osvetljena in je zato v slabših pogojih vidljivosti preprosto nevidna (jesenska jutra/večeri, dež, megla, slepeče sonce, senca, vstopi v tunel..).

Vozniki se zanašajo na, da je avtomatika vklapljanja luči zakonsko sprejemljiva oz potrjena in da je vse v skladu z CPP. Če se ne prižge potem pač ni potrebe. Ni res. Za to ste odgovorni vi (vlada) z vašim zakonom.

Ljudje se celo samoorganizirajo ter kličejo na javne radie s prošnjo po pozivu voznikom, da prižgejo zasenčene luči in osvetlijo celo vozilo saj niso dobro vidni in povzročajo nevarnost.

Toliko o tem koliko je zakon, ki dovoljuje tako uporabo primeren.

Ljudje ukrepajo ker je zakon slab in povzroča nevarnost. Brez napora dokazljiv, da je slab (glej video).

V tej povezavi lahko vidite kdo nam je še enkrat prodal staro foro. Je pa za vlado morda zanimiv zavihek History kjer se vidi, da po svetu agencije vseeno nekaj delajo (in ne samo spijo kot AVP) v smeri izboljšav vozil (ne samo omejevanja hitrosti in kupovanja radarjev) ter ne kopirajo ali sprejemajo nepreverjene ukrepe. Zadeve testirajo.

en.wikipedia.org/wiki/National_Highway_Traffic_Safety_Administration

Uredite zakon kot je bil, da se ob obratu ključa vklopijo zasenčene luči - obvezna uporaba. Vse drugo so dizajnerske finte in niso primerne za pogovor o varnosti.

Absolutno pa morate takoj urediti zadnje luči - obvezni vklop!

V prilogi je samo en primer slabe vidljivosti med dobro osvetljenimi vozili. Da je res tako lahko potrdim iz lastne izkušnje kot voznik avtomobia kot tudi motorja.

AVTOR G Gregor2024 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Podoben predlog je že bil obravnavan in ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/15380

Komentarji