Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Dodatek k plači za delo s funkcionarji

278 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Vlada je v Državni zbor poslala predlog Zakon o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. V zvezi s tem bodo socialni partnerji dogovarjali kolektivne pogodbe. Zakon je zgolj ogrodje, umestitev delovnih mest v plačilne razrede in določitev drugih dodatkov se bo urejalo v kolektivnih pogodbah.

PREDLOG

Vladi ter drugim socialnim partnerjem predlagam, da se v kolektivnih pogodbah dogovori dodatek za zaposlene, ki opravljajo delo s funkcionarji. Dodatek naj znaša vsaj 20% osnovne plače.

OBRAZLOŽITEV

V vsakem delovnem kolektivu se najdejo posamezniki, ki jih običajen posameznik nikoli ne bi imel za sodelavce, če bi le to bilo v njegovi domeni. Običajne zaposlene (uradniki, tehnično administrativni kader) se za neprimerno komunikacijo, šikaniranje in druge kršitve pri delu ustrezno sankcionira. Funkcionarji so pri tem izjema. Čeprav funkcionarji teoretično niso nič posebnega, praksa kaže povsem drugače. Naj navedem zgolj dva primera iz prakse. Funkcionar, ki šikanira zaposleno (žali, ji grozi s fizičnim nasiljem,...) ni deležen v praksi nobenih sankcij. Žrtev lahko zamenja službo, ali pa počaka da funkcionarju poteče mandat (če nima trajnega mandata).

Naslednji primer je funkcionar, pri katerem se zaradi hude preganjavice postavlja vprašanje o zdravstveni primernosti za zasedbo funkcije. Zaradi preganjavice ima funkcionar občutek, da se ga zasleduje, preiskuje, da celoten kolektiv deluje proti njemu. Celoten kolektiv je žrtev neprestanih in neutemeljenih obtožb o izvajanju kaznivih dejanj nad njih. Lahko si predstavljate kakšno je vzdušje v takem kolektivu.

Na srečo so takšni funkcionarji v manjšini, kar pa ne pomeni da so tako zelo redki da tega problema ni potrebno nasloviti. V kratkem se bodo sklepale kolektivne pogodbe, kar predstavlja idealno priložnost za ureditev predlaganega dodatka.

Čeprav formalno obstajajo poti za reševanje zgoraj opisanih težav, so zaradi položaja državnih funkcionarjev v sistemu brez učinka. Podobne dodatke za težje pogoje dela (delo z ljudmi) že imajo nekatera delovna mesta na katerih imajo zaposleni stik z duševnimi ali dementnimi bolniki. Tovrsten dodatek tako ne bi predstavljal kakšne revolucionarne novosti, zaposlenim v javnem sektorju pa bi predstavljal priznanje za vsakodnevni stres, ki ga predstavlja tovrstno delo.

GLASUJ ZA

7 glasov

GLASUJ PROTI

40 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G Gašperr 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji