Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Stano vklopljene zadnje luči tudi pri vklopljenih "dnevnih"

530 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Skrajni čas je, da se naredi sprememba in tudi, da Slovenija postane država, ki pokaže, da jim ni vseeno za svoje državljane. Vsi novi avtomobili, ki se bi v Sloveniji prodajali bi morali imeti stano vklopljene tudi zadnje luči (tudi pri zasenčenih dnevnih). Glede na to, da same LED diode ne porabijo ogromno energije, izgovor na večjo porabo ni argumentiran plus zadeva ni upravičena, saj gre za življenja ljudi.

31 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I i.am.GD 19 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 11. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V skladu s prvim odstavkom 71. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) mora voznik motornega vozila ali skupine vozil voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi. Vse zahteve glede vgradnje svetlobnih in svetlobno - signalnih naprav na vozilu določa Pravilnik UN/ECE številka 48. Ta pravilnik v točki 6.19.7 glede električne vezave določa, da so svetilke za dnevno vožnjo vključene samostojno in niso vklopljene istočasno kot prednje in zadnje pozicijske svetilke, gabaritne svetilke, bočne svetilke in svetilke zadnje registrske tablice. To so torej zahteve iz mednarodno veljavnega pravilnika UN/ECE, ki velja tudi v Republiki Sloveniji in po katerem proizvajalci izdelujejo in homologirajo vozila, ki se lahko dajejo promet v Evropski uniji in ostalih državah, ki priznavajo mednarodne pravilnike UN/ECE.

ZPrCP pa tudi v četrtem odstavku 71. člena določa, da mora voznik ob zmanjšani vidljivosti uporabljati zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov.

Na podlagi navedenega menimo, da je Ministrstvo za infrastrukturo v okviru svojih pristojnosti uvedlo sistem, ki vsebuje vse elemente za varno uporabo vozil v cestnem prometu.

Komentarji