Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Predlog za retrospektivno priznanje delovne dobe za opravljeno študentsko delo pred letom 2015 in izenačitev pravic vseh državljanov

13 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

V imenu državljanov, ki so opravljali študentsko delo pred 1. februarjem 2015, se obračam na vas s predlogom, da ponovno preučite ureditev pokojninskega in invalidskega zavarovanja v zvezi s študentskim delom, da bi vsem zagotovili enake pravice, ne glede na čas, ko so opravljali to delo.

Kot veste, je bila z uvedbo možnosti prostovoljnega plačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 1. februarja 2015 študentom dana priložnost, da si tudi med opravljanjem študentskega dela zagotovijo delovno dobo. Vendar pa tisti, ki so študentsko delo opravljali pred tem datumom, te možnosti nimajo, kar ustvarja neenakost med državljani glede na časovno obdobje, v katerem so delali.

Predlagamo, da vlada sprejme ukrepe, ki bi omogočili retrospektivno plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za študentsko delo opravljeno pred letom 2015, ali uvedbo sistema, ki bi tem posameznikom omogočil priznavanje dela pokojninske dobe za preteklo študentsko delo. S tem bi dosegli enakopravnost med vsemi državljani, ne glede na to, v katerem obdobju so opravljali študentsko delo.

Zavedamo se, da bi takšna sprememba prinesla določene finančne in administrativne izzive, vendar verjamemo, da bi to pomembno prispevalo k popravi obstoječe neenakosti in bi povečalo zaupanje državljanov v poštenost socialnega sistema.

AVTOR A Aleš Ogorevc 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/17758

Komentarji