Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Predlog za izboljšavo spletne strani predlagamvladi.si

21 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Zahteva po konkretnih rešitvah in vključitvi Državnega zbora v obravnavo predlogov državljanov:

Spletna stran predlagamvladi.si je odlično orodje za povečanje participacije državljanov v procesih odločanja, vendar trenutna praksa odzivanja na predloge drastično zmanjšuje njen potencial. Za praktično vsak predlog, ki doseže ustrezno podporo prek glasovanja, prejmemo le birokratski odgovor ministrstva, ki preprosto opisuje, kako je situacija trenutno urejena. Takšen pristop ne izpolnjuje pričakovanj državljanov in ne prispeva k izboljšanju obstoječih politik.

Predlagam, da se sprejmejo naslednje izboljšave:

Obvezujoče obravnavanje predlogov v Državnem zboru (DZ): Predlogi, ki dosežejo določeno število glasov podpore, bi morali biti obravnavani v DZ. Poslanci, ki so predstavniki ljudstva, bi morali vsaj enkrat tedensko nameniti čas za razpravo o predlogih, ki so jih državljani podali preko portala predlagamvladi.si. S tem bi se povečala legitimnost sistema in okrepilo zaupanje državljanov v politični proces.

Konkretne rešitve namesto formalnih odgovorov: Ministrstva bi morala podati konkretne predloge za spremembo obstoječe ureditve, kadar predlog državljanov jasno izpostavi problematiko ali pomanjkljivost sistema. Le opis trenutne ureditve ni zadostna rešitev. Predlagamo, da se v odgovore vključi ocena izvedljivosti spremembe ter načrti, kako bi se predlog lahko realiziral v praksi.

Večji poudarek na vključevanju strokovnjakov in civilne družbe: Ob obravnavi predlogov bi bilo smiselno, da DZ povabi relevantne strokovnjake in predstavnike civilne družbe, da sodelujejo v razpravi ter pomagajo oblikovati konkretne rešitve na podlagi predlogov državljanov.

Utemeljitev: Državljani, ki sodelujejo na platformi predlagamvladi.si, vložijo svoj čas in energijo, da bi prispevali k izboljšanju delovanja države. Trenutna praksa, kjer se večinoma podajajo le formalni odgovori brez konkretnih sprememb, zmanjšuje motivacijo za sodelovanje in kaže na pomanjkanje resnične politične volje za izboljšave. Platforma, ki naj bi krepila demokracijo, se spreminja v birokratsko orodje, ki ne prinaša konkretnih rezultatov. Če želimo povečati zaupanje javnosti in resnično izkoristiti potencial predlagamvladi.si, je treba omogočiti večjo politično odgovornost in ukrepanje v skladu z izraženo voljo državljanov.

Poslanci so predstavniki ljudstva, zato je njihova dolžnost, da se vsaj delno posvetijo predlogom, ki prihajajo od ljudi. Namen strani predlagamvladi.si bi moral biti sprememba, ne zgolj ohranjanje statusa quo.

AVTOR D determinanta 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Predlog v zvezi z izboljšavami orodja predlagam.vladi.si objavite na oglasni deski predlagam.vladi.si/info/predlagaj-izboljsavo-orodja

Komentarji