Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Uvedba obveznega izobraževanja za nove lastnike psov

36 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

V Sloveniji imamo trenutno več kot 250.000 registriranih psov, število pa se vsako leto poveča za več kot 25.000 novih registracij. To presega število rojstev v državi, kar pomeni, da psi postajajo vse bolj razširjeni in integrirani v naše družine in skupnosti. Ker pa pes ni le hišni ljubljenček, temveč živo bitje, ki zahteva stalno skrb, ustrezno nego, pravilno prehrano in veterinarsko oskrbo, predlagam uvedbo obveznega izobraževanja za vse nove lastnike psov.

Cilji predloga:

1. Zagotavljanje odgovornega lastništva psov: Novoizobraženi lastniki bi se naučili osnovnih veščin, ki jih potrebujejo za pravilno skrb za psa, vključno z ustrezno prehrano, zdravstveno oskrbo, socializacijo in obvladovanjem vedenja.

2. Izboljšanje sožitja med ljudmi in živalmi: S primernim izobraževanjem bi lastniki postali bolj odgovorni do širše skupnosti, kar bi zmanjšalo število nepravilno vzgojenih psov, ki povzročajo motnje ali nevarnosti v javnosti.

3. Finančna odgovornost: Uvajanje izobraževanja bi omogočilo tudi razmislek o tem, ali si posameznik lahko finančno privošči psa, saj je strošek hrane, veterinarskih storitev in druge oskrbe pomemben del lastništva. V ta namen bi bilo morda smiselno omejiti število psov na eno gospodinjstvo v primerih, ko oseba živi pod pragom revščine ali prejema socialno pomoč, saj pes zahteva ustrezno oskrbo, ki presega zgolj osnovne potrebe.

4. Vključitev družbene odgovornosti: Tudi ljubitelji živali, kot sem sam, menijo, da morajo obstajati pravila, ki bodo koristila vsem – tako lastnikom psov kot širši družbi. Uvedba izobraževanja bi zagotovila, da ljudje sprejemajo informirane odločitve glede lastništva psov in se zavedajo dolgoročne odgovornosti.

Predlog programa:

- Program bi lahko bil zasnovan po vzoru izobraževanj za varno vožnjo, uporabo dronov ali šolo za starše. Vseboval bi teoretični in praktični del, kjer bi novi lastniki pridobili znanje o osnovni negi, socializaciji, zakonodaji glede psov ter odgovornem lastništvu.

- Prilagoditev zakonskih določil glede lastništva živali za osebe, ki živijo pod pragom revščine, s ciljem zaščite tako živali kot ljudi. Psi so pomemben del družinskega življenja, a njihova oskrba zahteva sredstva, ki jih vsi morda nimajo na voljo.

AVTOR S Sončni Avatar 104 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in ima odgovor pristojnega organa: predlagam.vladi.si/predlog/14834

Komentarji