Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

ugodi razpisi za majhne kmetije na OMD območju

164 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da pri svojih razpisih za kmetijstvo določi bolj prijazne pogoje, da bi lahko tudi manjši kmetje na OMD območju kandidirali za razpisi in sredstva lažje pridobili. Dosedanja praksa kaže, da so razpisi za kmetijstvo predvsem predvideni za velike in že tako močne kmetije. Male kmetije pa na robu propada.

32 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Savina 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 9. 2024

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se zaveda širšega pomena ohranjanja in razvoja majhnih kmetij. Zato se je pri pripravi Strateškega načrta 2023-2027 namenilo posebno pozornost tudi majhnim kmetijam.

V okviru strateškega načrta SKP 2023 – 2027 se je v okviru intervencije IRP02 Naložbe v dvig produktivnosti in tehnološki razvoj, vključno z digitalizacijo kmetijskih gospodarstev oblikovala posebna podintervencija za majhne kmetije.

Glavni pogoj za prijavo na javni razpis bo standardni prihodek kmetije, in sicer od 4.000 evrov do 12.000 evrov, kar pomeni, da bodo sredstva na voljo tudi kmetijam, ki imajo v uporabi manj kot 3 hektarje kmetijskih zemljišč. V okviru podintervencije bodo imele male kmetije rezervirana posebna razvojna sredstva, ki bodo dostopna pod enostavnejšimi pogoji in obveznostmi, male kmetije bodo deležne do 60.000 evrov nepovratnih sredstev za naložbe v primarno kmetijsko proizvodnjo. Za razvoj majhnih kmetij je v okviru te podintervencije namenjeno 16,45 milijonov evrov.

Z 2. spremembo strateškega načrta SKP 2023–2027 smo dvignili delež podpore za majhne kmetije, ki sedaj znaša 65% oz. največ do 75% kadar gre za naložbe v rastlinjake in pripadajočo opremo.

Majhne kmetije bodo lahko v okviru te podintervencije pridobile tudi podporo za naložbe kmetij na gorskih območjih, kjer bodo upravičene naložbe v:

  • nakup kmetijske mehanizacije za kmetovanje na gorskih območjih in spravilo krme s travinja,
  • ureditev skladišč za krmo, postavitev pašnikov in obor za nadzorovano pašo domačih živali oziroma gojene divjadi ter naložbe v ureditev dostopa do javne infrastrukture,
  • ureditev trajnih nasadov, nakup in postavitev rastlinjakov, nakup specialne kmetijske mehanizacije za zmanjšanje toplogrednih plinov, za optimalno uporabo hranil in trajnostno rabo fitofarmacevtskih sredstev (FFS) ,
  • ureditev hlevov z namenom prilagoditve kmetije na nadstandardne zahteve na področju dobrobiti rejnih živali,
  • neproizvodne naložbe v ureditev mejic in suhozidov,
  • v ureditev ekstenzivnih pašnikov in travniških sadovnjakov
  • naložbe v zaščito živali na paši pred napadi velikih zveri.

V okviru naložb na gorskih območjih bomo spodbujali tudi nakup traktorjev za kmetovanje na strmih terenih. Podpore bodo upravičene, če ima kmetijsko gospodarstvo upravičenca povprečni nagib kmetijskih površin najmanj 30 odstotkov,

Objava posebnega javnega razpisa za majhne kmetije je predviden v zadnjih treh mesecih 2024.

Komentarji