Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Obdavčitev dodatnih nepremičnin za izboljšanje stanovanjske dostopnosti

6 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Nov predlog za obdavčitev vsake dodatne nepremičnine za lastnike več kot ene nepremičnine naj bo zasnovan z namenom reševanja stanovanjske problematike v Sloveniji. V skladu s tem predlogom bi bili lastniki, ki posedujejo več kot eno nepremičnino, obdavčeni za vsako dodatno nepremičnino, kar bi jih spodbudilo, da neuporabljene nepremičnine raje prodajo kot oddajajo.

Predlagana obdavčitev bi imela več ključnih pozitivnih učinkov.

Prvič, povečala bi ponudbo nepremičnin na trgu, saj bi se lastniki, da bi se izognili dodatnim davkom, odločili za prodajo dodatnih nepremičnin. To bi posledično lahko znižalo cene nepremičnin, saj bi večja ponudba pomenila manjšo konkurenčnost med kupci.

Drugič, ta ukrep bi zmanjšal število praznih ali redko uporabljenih nepremičnin, kar bi pozitivno vplivalo na učinkovitost rabe obstoječega stanovanjskega fonda. Nepremičnine, ki se trenutno ne uporabljajo, bi namreč z večjo verjetnostjo postale dostopne tistim, ki nujno iščejo stanovanja.

Tretjič, uvedba takšnega davka bi potencialno zmanjšala motivacijo za investiranje v nepremičnine kot sredstvo za pasivni zaslužek skozi oddajanje. Namesto tega bi lastniki bolj tehtno premislili o svojih odločitvah glede nakupa dodatnih nepremičnin, kar bi posledično lahko pripeljalo do bolj premišljenih in odgovornih investicijskih odločitev.

Na dolgi rok bi tovrstna obdavčitev lahko pozitivno vplivala na celotno stanovanjsko politiko, saj bi se povečala razpoložljivost stanovanjskih enot, kar bi pripomoglo k večji dostopnosti cenovno ugodnih stanovanj za širši krog prebivalcev.

AVTOR T Tyroh 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in že ima odgovor pristojnega organa: https://predlagam.vladi.si/predlog/17687

Komentarji