Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Informacijska rešitev za pomoč pri predpisovanju zdravil

29 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Prelagam vladi, da naroči Ministrstvu za zdravje nabavo informacijske rešitve (lahko nakup v tujini ali razvoj nove rešitve), podprte z AI, ki bo zdravnikom olajšala presojo vplivov predpisovanja posameznega zdravila. Kakor opažam, tega očitno ni in tu se zanašajo na znanje zdravnikov, kar pa je praktično nemogoče, pri taki množici zdravil in vseh možnih kombinacijah.

Zdravil je na trgu ogromno in imajo različne stranske učinke, poleg tega pa nekaterih zdravil pacient ne sme jemati, če jemlje neka druga, ali pa jih ne sme zdravnik predpisati, če ima pacient določene druge zdravstvene težave. Vsega tega zdravniki ne poznajo, AI pa bi se dalo naučiti, da lahko zdravnika vsaj opozori, če je lahko predpisovanje nekega zdravila v določenem primeru nevarno oziroma kje so lahko nevarnosti, da se o tem opozori tudi pacienta.

Vem za konkreten primer, ko je neko sicer na videz nedolžno zdravilo povzročilo resen zaplet srčnega popuščanja, ampak AI bi verjetno na to opozorila, zdravnik pa tega ni vedel, da lahko povzroči take simptome, če ima nekdo že od prej neko zdravstveno stanje. Vse to je sicer dobro dokumentirano, opisani tudi primeri na spletu, vendar kot rečeno zdravniki vsega tega ne morejo vedeti, ker je tega danes enostavno preveč, poleg tega pa so marsikateri zdravniki tudi preobremenjeni.

Na tem področju se mi zdi, da bi lahko dobra informacijska rešitev preprečila številne zaplete, ki se sedaj očitno dogajajo. Koliko je dejansko tega pa vprašanje, če kdo sploh ve. Po moje ne vedo.

AVTOR D dronyx 21 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Podoben predlog je že v razpravi: predlagam.vladi.si/predlog/18059

Komentarji