Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog čaka odziv pristojne institucije

Prizadevanje za mir v Evropi

553 OGLEDOV 41 KOMENTARJEV

Zahod je v posredni vojni z Rusijo, ki se bije na hrbtu ukrajinskega ljudstva, ki je žrtvovano za hegemonistične interese Zahoda, predvsem ZDA. Za vojno v Ukrajini je odgovoren Zahod, predvsem prek širjenja Nata proti ruskim mejam, kljub drugačnim obljubam Gorbačovu, in prek državnega udara v Ukrajini leta 2014 v režiji Obamove administracije. Državni udar je odstranil zakonito in demokratično izvoljenega predsednika in ustoličil skrajno nacionalistično vodstvo države, ki je nemudoma sprožilo genocidno državljansko vojno zoper rusko etnijo v Ukrajini, ki je po osmih letih prerasla v vojno med državama.

Vojna z Rusijo v Ukrajini je bila dolgo načrtovana in izzvana vojna. Njeni cilji so predvsem:

- razširiti sfere ameriške hegemonije,

- gospodarsko in vojaško oslabiti Rusijo in jo v perspektivi podrediti Zahodu,

- zabiti klin med Evropo in Rusijo, ker bi njuno ekonomsko in politično sodelovanje ogrozilo ameriško hegemonijo v Evropi,

- gospodarsko in politično oslabiti Evropo, ki bi se sicer lahko odrekla ameriškemu protektoratu.

Evropsko in slovensko slepo sledenje ameriški politiki v odnosu do Rusije lahko privede do eskalacije vojne v Ukrajini tudi na druge evropske države. Washngtonu ni mar za vitalne interese Evrope, temveč predvsem za dominacijo nad Evropo, ki jo dosega po rimskem imperialnem načelu divide et impera: deli in vladaj. Amerika je razmeroma varna med dvema oceanoma, kot kontinent ima na razpolago tudi velike energetske in surovinske vire, kar za Evropo ne velja. Naravno energetsko in surovinsko zaledje Evrope je Rusija. Politika, ki si želi z ekonomskimi sankcijami in s posredno ali celo neposredno vojno podrediti Rusijo, je skregana z zdravo pametjo. Samo medsebojno priznavanje varnostnih interesov je lahko pot v mirno prihodnost.

Če se Evropa sama ne bo postavila za svoje vitalne interese, se ne bo nihče namesto nje. To pa zahteva oblikovanje avtonomne in suverene evropske politike, ki bi morala ustaviti vojno v Ukrajini in vzpostaviti mir z Rusijo. Predpostavka, da so interesi Evrope in ZDA istovetni, je zgrešena. Ameriška politika peha Evropo v gospodarsko nazadovanje, v nepotrebno tveganje vojne z Rusijo in posledično stroškovno potratno militarizacijo. Nepotrebna konfrontacija z Rusijo je Evropi odvzela dostop do poceni ruskih energentov in surovin, kar Evropo peha v vedno globljo gospodarsko in tudi politično krizo.

Vladi predlagam, da stopi na pot avtonomnega oblikovanje politike miru v Evropi, tudi prek ustreznega delovanja naših predstavnikov v Bruslju.

69 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Mr Nobody 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ROK ZA ODGOVOR

Komentarji