Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Ureditev razkrajajočega zdravstvenega sistem

207 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Pozdravljeni!

Kot zaskrbljeni državljan in zagovornik javnega zdravstvenega sistema predlagam Vladi RS ureditev dveh področij, ki bi lahko pomenila korak k umiritvi stavke s strani FIDES.

Prvič

Do sedaj se je pokazalo, da je eden izmed večjih problemov izdajanje bolniških listov. To je administrativno delo, ki jemlje zdravnikom dragoceni čas za obravnavo bolnikov. Glede na to, da imamo sedaj v državi samo še eno zdravstveno zavarovalnico in ob digitalizaciji zdravstvenega sistema je potrebno urediti, da ta del preide na zavarovalnico, ob določenih varnostnih korektivih, saj je ta tudi glavni plačnik bolniških odsotnosti. V roku enega leta bi moralo to biti docela urejeno, saj v drugih državah EU zadeva ni urejena na takšen način.

Drugič

Zavarovalnice so iz presežkov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izgradile paralelni zasebni sistem zdravstva s klinikami in ambulantami, kjer opravljajo dela zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema. Ta kraja se dogaja pred očmi vseh, samo vlada in zdravstvena ministrica tega ne vidi. Tu je potrebno narediti potrebne korake, ki pa jih ne bom še v tej fazi predlagal.

Zaključek

FIDES je opozoril na številne probleme, niso samo plače problem. Strinjam se z njimi, da je zdravnikov premalo, da so preobremenjeni in da novih zdravnikov iz tujine ni mogoče privabiti, ker so zdravniške plače v okolici naše države višje, hkrati pa imajo bolj urejen zdravstveni sistem.

Problemi so večplastni, strukturne narave, mafijsko obnašanje dobaviteljev in še bi lahko našteval.

Če bi nekoliko izgubljena zdravstvena ministrica in dezorientiran predsednik vlade rešila samo ta dva našteta problema v letošnjem letu, se ni bati ne za usodo vlade, ne javnega zdravstvenega sistema, pa še jaz bi bil osebno deloma volontersko pripravljen pomagati.

21 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR O Olček 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji