Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preobrazba 2. pokojninskega stebra

321 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Spoštovani,

nujno je potrebno preoblikovati 2. pokojninski steber na način da lahko državljani sami izberemo kdo bo upravljal z našim denarjem. Trenutno lahko le zbereš med nekaj slovenskimi aktivno upravljenemi skladi, ki pa vsi imajo oderuške letne provizije (3%).

Državljani moramo imeti pravico izbrati indeksne sklade (ETF), kjer so letne provizije 10x ali več manjše (0,2%). Na obdobje 30-40 let je to ogromna razlika v končnem znesku privarčevanega denarja. Trenutno je 2. pokojninski steber namenjen le bogatenju žepov upravljavcev skladov.

Hvala in lep pozdrav,

32 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T TomiO 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 4. 2024

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V Sloveniji v 2. pokojninski steber uvrščamo dodatno pokojninsko zavarovanje, ki predstavlja temeljno obliko varčevanja za starost v Sloveniji in jo država spodbuja z davčnimi olajšavami. Gre za zbiranje denarnih sredstev na osebnih računih zavarovancev, vključenih v to obliko zavarovanja, z namenom, da se jim ob dopolnitvi določene starosti ali v drugih primerih, določenih s pokojninskim načrtom ali z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 48/22 – uradno prečiščeno besedilo, 40/23 – ZČmIS-1, 78/23 – ZORR, 84/23 – ZDOsk-1, 125/23 – odl. US in 133/23; v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2), zagotovi pravica do dodatne pokojnine ali druge pravice. Gre za namensko varčevanje na osebnih varčevalnih računih z namenom zagotovitve dodatnih prihodkov po upokojitvi v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

V skladu z ZPIZ-2 se sredstva vplačana v dodatno pokojninsko zavarovanje zbirajo in upravljajo v pokojninskih skladih, oblikovanih na podlagi tega zakona. Pokojninski sklad se lahko oblikuje kot vzajemni pokojninski sklad, krovni pokojninski sklad ali kritni sklad. Pokojninske sklade lahko oblikujejo in upravljajo pokojninske družbe, zavarovalnica in banke.

Glede izbire upravljavca pokojninskega sklada prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja je v ZPIZ-2 za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje (dodatno pokojninsko zavarovanje financira delodajalec) določeno, da ga izbere delodajalec v postopku oblikovanja pokojninskega načrta, pri čemer lahko delodajalec oblikuje in financira več pokojninskih načrtov pri različnih upravljavcih pokojninskih skladov. Pri individualnem dodatnem pokojninskem zavarovanju (dodatno pokojninsko zavarovanje financira zavarovanec sam) pa zavarovanec sam določi upravljavca pokojninskih skladov in pokojninski sklad v katerem želi varčevati.

Upravljavska provizija pokojninskih skladov je omejena z ZPIZ-2 in lahko znaša največ 1 % od povprečne letne čiste vrednosti sredstev pokojninskega sklada. Navedbe iz predloga o oderuških letnih provizijah pokojninskih skladov v višini 3% tako niso resnične.

Pri nalaganju sredstev v indeksne sklade (ETF) ne gre za dodatno pokojninsko zavarovanje v skladu z ZPIZ-2. Gre za finančni produkt, ki ni primerljiv z dodatnim pokojninskim zavarovanjem, saj ne izpolnjuje zahtev za pokojninske sklade in upravljavce pokojninskih skladov, ki so določeni z ZPIZ-2. Pri tem pa je potrebno opozoriti, da lahko upravljavci pokojninskih skladov zbrana sredstva dodatnega pokojninskega zavarovanja nalagajo tudi v indeksne sklade (ETF).

Državljani lahko varčujejo z nalaganjem sredstev v indeksne sklade (ETF), vendar pri tem ne more iti za produkt, ki ga država spodbuja z davčnimi olajšavami za dodatno pokojninsko zavarovanje.  

Preoblikovanja 2. pokojninskega stebra na predlagan način ne podpiramo.

Komentarji