Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Ne sprejeti učenja albanščine v osnovni šoli

73 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Spoštovani,

Opravičujem za provokativen naslov, ampak zadeva je tako resna, da mora biti vsem znana.

Obravnavani predlog zakona o kulturnih pravicah Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Hrvatov, Makedoncev in Srbov v Sloveniji je protiustaven in škodljiv za dolgoročni razvoj Slovenije zato naj ga vlada nemudoma umakne iz procedure.

Zakon prednostno obravnava narodnosti, ki za razliko od manjšin in romske skupnosti nimajo zagotovljenih nobenih posebnih pravic, oz. ne v predlaganem obsegu, zato ne smejo biti obravnavana prednostno.

Še zlasti kontraproduktivno je dodatno učenje njihovega jezika, ki bo tako tretji oz. četrti jezik v osnovnih in srednjih šolah, ko hkrati znanje slovenščine veliko otrok ni zadostno. Hkrati nas to sprejetje izpostavlja tožbi Romske skupnosti, ker kljub višji stopnji zaščite niso deležni take obravnave kot bi jo po predlogu npr. imeli Črnogorci.

Da ne omenjam problematike pravične izbire reprezentativnih organizacij, za tako raznoliko narodno-versko skupino ljudi.

Celostnemh izboljšanju njihovega položaja, ne le kulturnega, bi največ prinesla dobra izobrazba in znanje slovenskega jezika. To bi jim omogočilo enakopravno koriščenje vseh možnosti (v gospodarstvu, javnih zavodih - bolnišnice, policija, sodišča, razumevanje razpisov JSKD...) in produktivno sodelovanje v družbi. Tako bodo lahko samostojno skrbeli za svojo kulturo, brez da bi bili odvisni od naše finančne pomoči.

Morebitne dodatne kulturne programe lahko s posebnim razpisom nebirokratsko financira JSKD brez sprejema posebnega zakona, učenje maternega jezika pa njihove domače države (tako kot je Katar financirali džamijo)

Hvala za vaš čas, razumevanje in podporo. Vesel bom vsakešnih pripomb in mnenj v odzivih, še zlasti članov omenjenih narodnosti.

AVTOR Scharcy 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

zadeva ni v pristojnosti Vlade RS – predlog je v obravnavi v Državnem zboru Republike Slovenije
 

Komentarji