Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Predlog za preoblikovanje Slovenske vojske v civilno zaščito

211 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

V luči globalnih in regionalnih varnostnih izzivov ter geografskih in demografskih značilnosti Slovenije predlagam preoblikovanje Slovenske vojske v civilno zaščitno enoto. To preoblikovanje bi poudarilo nevtralnost, humanitarno pomoč in odziv na nesreče, hkrati pa ohranilo ključne obrambne zmogljivosti.

Cilji predloga

- Povečati učinkovitost in usmerjenost Slovenije pri odzivanju na naravne in človekove nesreče.

- Ohraniti in krepiti mednarodno sodelovanje v okviru NATO, EU in drugih mednarodnih organizacij.

- Zagotoviti optimalno uporabo obrambnih virov v mirovne namene, hkrati pa ohraniti sposobnost nacionalne obrambe.

Ključne komponente predloga:

1. Prestrukturiranje in organizacijska transformacija

Pregled in preoblikovanje trenutne organizacijske strukture, da se ustvari učinkovita civilna zaščitna enota s poudarkom na logistiki, inženirstvu, medicinski podpori in komunikacijah.

Ohranitev izbranih vojaških enot za obrambne naloge in mednarodne obveznosti.

2. Usposabljanje in opremljanje

Razvoj specializiranih usposabljanj za osebje civilne zaščite, vključno s tehnikami iskanja in reševanja, medicinsko pomočjo, obvladovanjem nesreč in psihološko podporo.

Prilagoditev in posodobitev opreme za potrebe civilne zaščite, ob upoštevanju tehnološkega napredka in specifičnih potreb.

3. Mednarodno sodelovanje in integracija

Okrepitev sodelovanja z mednarodnimi organizacijami za usklajevanje humanitarnih operacij in izmenjavo znanja.

Sodelovanje v mednarodnih vajah in usposabljanjih za izboljšanje interoperabilnosti in učinkovitosti v mednarodnih odzivih na nesreče.

4 Nacionalna in lokalna integracija

Vzpostavitev tesnejših povezav med civilno zaščitno enoto, lokalnimi skupnostmi in drugimi vladnimi ter nevladnimi organizacijami za boljšo pripravljenost in odziv na nesreče.

Razvoj in implementacija nacionalnih ter lokalnih načrtov za obvladovanje nesreč, ki vključujejo civilno zaščitno enoto.

Prednosti predloga:

- Poudarek na mirovnih nalogah: Osredotočenost na civilno zaščito bi Sloveniji omogočila boljšo pripravljenost in odzivnost na naravne nesreče in druge krizne situacije.

- Mednarodno sodelovanje: S preoblikovanjem bi Slovenija lahko okrepila svojo vlogo v mednarodnih humanitarnih operacijah in prispevala k globalni stabilnosti.

- Optimizacija virov: Učinkovitejša uporaba obrambnih virov za civilne namene bi lahko zmanjšala stroške in povečala učinkovitost.

- Družbena integracija: Tesnejše sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in organizacijami bi povečalo družbeno vključenost in zavest o pomembnosti civilne zaščite.

Preoblikovanje Slovenske vojske v civilno zaščitno enoto predstavlja strateško preusmeritev, ki bi Sloveniji omogočila, da se učinkoviteje sooča z izzivi sodobnega sveta, krepi svojo mednarodno vlogo in zagotavlja varnost in blaginjo svojim državljanom.

13 glasov

22 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji