Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Krvodajalci naj bodo pošteno plačani

424 OGLEDOV 28 KOMENTARJEV

Glede na to, da so vsi v verigi med krvodajalcem in prejemnikom krvi, plačani, ne vidim razloga, da ne bi pošteno plačali še krvodajalcev, ki sploh omogočajo vse skupaj.

41 glasov

21 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Erazem Lipovina 134 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Krvodajalstvo je izraz posameznikove pripravljenosti pomagati sočloveku. Osnovni etični principi krvodajalstva so neplačanost, prostovoljnost, anonimnost in solidarnost. To preprečuje ogrožanje zdravja darovalca v korist plačilu za darovanje in trgovino z deli človeškega telesa. Ljudje bi ob plačilu namreč lahko 'darovali' kri iz materialističnih vzrokov, bolj pogosto, kot je za njih zdravo, in zamolčali kakšne težave ter s tem ogrozili celo zdravje in življenje prejemnika krvi. Prav tako prostovoljno in neplačano krvodajalstvo preprečuje izkoriščanje revnejše populacije in trgovino z deli človeškega telesa ter vzpodbuja in ohranja solidarnost ter altruizem v družbi.

Zakon o delovnih razmerjih, v veljavi od leta 2013 (ZDR-1), pa določa, da ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru izplača delodajalec nadomestilo za plačo delavcu v breme zdravstvenega zavarovanja. To točneje pomeni, da krvodajalcem pripada en prost dan, katerega stroške pokriva obvezno zdravstveno zavarovanje.

Komentarji