Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oploditev samskih žensk z biomedicinsko pomočjo

403 OGLEDOV 62 KOMENTARJEV

Po včerajšnjem prispevku na Tedniku iz katerega izhaja, da je v Sloveniji vedno manj rojstev, predlagam spremembo zakonodaje v smeri, da se omogoči oploditev z biomedicinsko pomočjo tudi samskim ženskam, kot je to že na voljo v nekaterih drugih razvitih državah. Ker problem prenizkega števila rojstev je med drugim tudi v tem, da ženske danes težko najdejo ustreznega moškega in si iz tega razloga družine ne morejo ustvariti, tudi če si tega zelo želijo.

26 glasov

25 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T THOMY1988 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (v nadaljnjem besedilu: ZZNPOB) v 5. členu določa, da sta do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo upravičena moški in ženska, ki živita v medsebojni zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti in ki glede na izkušnje medicinske znanosti ne moreta pričakovati, da bi dosegla zanositev s spolnim odnosom, in jima ni mogoče pomagati z drugimi postopki zdravljenja neplodnosti, ali v primerih, kadar se s temi postopki lahko prepreči, da se na otroka prenese huda dedna bolezen.

Na Ustavnem sodišču Republike Slovenije sta glede pravice neplodnih samskih žensk v obravnavi dve zahtevi. In sicer Zahteva za oceno ustavnosti 5. člena v zvezi s 6., 8., 12., 22., 23. in 24. členom Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (Uradni list RS, št. 70/2000) ter drugega stavka tretjega odstavka 2. člena in drugega stavka četrtega odstavka 3. člena Zakona o partnerski zvezi (Uradni list RS, št. 33/16), ki jo je podal Zagovornik načela enakosti (opr. št. U-I-847/21). Ter Zahteva skupine poslank in poslancev za oceno ustavnosti 5. člena v zvezi s 6., 8., 12., 22., 23., 24. in 42. členom Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (opr. št. U-I-418/20). O nobeni od zahtev še ni bilo odločeno.

V okviru prioritet ministrstva sprememba ZZNPOB trenutno ni predvidena, bo pa ministrstvo, glede na odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije v zgoraj omenjenih postopkih, naslovilo to vprašanje in morebitno potrebo po spremembi veljavne zakonske ureditve.

Komentarji