Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog za davčno olajšavo - pregledi pri zasebnih zdravnikih

258 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam, da se vsi računi, ki jih izdajo zdravniki zasebniki, upoštevajo pri odmeri napovedi dohodnine kot olajšava. Glede na stanje v zdravstvu, je potrebno za hitrejšo obravnavo pri zdravnikih specialistih velikokrat izbrati samoplačniško izbiro, kar pomedi dodatne stroške, kljub temu da imamo praviloma plačano obvezno in sedaj še dodatno zdravstveno zavarovanje. Olajšavo pa utemeljujem z naslednjim:

- hitrejša obravnava, hitrejša ozdravitev (praviloma), človek lahko spet normalno funkcionira in ima doprinos družbi,

- zdravniki bi bili pozvani k izdaji celotnega računa, saj bi le ta služil kot osnova za davčno olajšavo,

- oblast bi dobila vpogled, koliko je izvajanja zdravstvenih dejavnosti v t.i. popoldanskem času,

- uporabniki storitev pa bi dobili davčno olajšavo.

36 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Bojan Jelen 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 2. 2024

Odziv Ministrstva za finance

Do konca leta 2006 je bila na podlagi Zakona o dohodnini (ZDoh-1) davčnim zavezancem dana možnost zmanjšanja letne davčne osnove tudi za uveljavljanje olajšav za različne namene – med temi na primer tudi za znesek premije, ki jo je plačal zavezanec za prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje ter za plačane zneske za nakup zdravil, zdravstvenih in ortopedskih pripomočkov. Zmanjšanje letne davčne osnove se je zavezancu priznala na podlagi dejanskih (in z dokumenti dokazanih) vlaganj fizične osebe v določene namene.

S sedaj veljavnim Zakonom o dohodnini (Uradni list RS, št. 117/06 in naslednji - ZDoh-2), ki je bil sprejet leta 2006, pa so bile navedene olajšave za različne namene nadomeščene z višjo splošno olajšavo (ob uvedbi ugodnejše progresije dohodninskih stopenj) – katere namen je izključitev iz obdavčitve dohodkov, ki jih posameznik minimalno porabi za preživljanje in vzdrževanje samega sebe in se prizna vsakemu zavezancu rezidentu pod pogojem, da drug rezident za njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.

Razlog za ukinitev nestandardnih davčnih olajšav v sistemu dohodnine je bila tudi precejšnja administrativna poenostavitev davčnih postopkov z uvedbo informativnega izračuna dohodnine, s čimer je bila uvedena avtomatizacija izračuna davčne obveznosti, poenostavitev postopka odmere dohodnine in zmanjšanje administrativnega bremena za davčne zavezance in davčni organ (ni več zbiranja računov za dokazovanje dejansko nastalih vlaganj zavezanca za določene namene).

Komentarji