Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Podprite lokalnega kmeta in spoštujte slovensko hrano!

563 OGLEDOV 32 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da naredi kake bolj konkretne ukrepe za podporo slovenskega kmeta kot so na primer več organiziranega odkupa hrane za kmete preko kmetijskih zadrug ter da zmanjša uvoz hrane iz tujine ter ustrezno dvigne cene kmetijskih in gozdarskih izdelkov.

75 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Januar2024 101 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 3. 2024

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Eden pomembnih ukrepov kmetijske politike je tudi promocija lokalne hrane. Zato je le-tej namenjena kampanja in spletna stran, ki se izvaja pod skupnim imenom »Naša super hrana«. Poleg splošne generične promocije, ki jo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) izvaja po Zakonu o kmetijstvu izvaja tudi sektorske promocije po Zakonu o promociji, ki jo poleg sredstev države sofinancirajo tudi sektorji – trenutno so to sektorji mleko, meso ter sadje. Z letom 2025 pa se jim pridružuje tudi sektor žit.

V vseh promocijah je cilj MKGP predvsem nenehno povečevanje količin kakovostne hrane za nacionalno samooskrbo, prav zato si MKGP želi povečati zaupanje slovenskega potrošnika v lokalno hrano, saj je to tesno povezano. Cilj je doseči 90-odstotno odzivnost kupca na lokalno pridelano hrano, kar bi obenem stabiliziralo in povečalo lokalno pridelavo in predelavo. Torej povpraševanje po lokalnih proizvodih aktivira celotno verigo, od trgovca, predelovalca, posrednika do pridelovalca, ki bo pridelal več in svoje proizvode prodal po primerni ceni, ter imel zagotovljen stalen odkup.

Povezovanje kmetijskih gospodarstev v različne oblike proizvodnega in tržnega organiziranja ter vzpostavitev in razvoj kratkih oskrbnih verig, lokalnih trgov in agroživilskih verig, je eden od pomembnih dejavnikov dviga konkurenčnosti kmetijstva in živilstva, pa tudi gozdarskega sektorja. Cilj kmetijskih ukrepov je zgraditi verigo oskrbe, v kateri bodo povezani pridelovalci enakopravnejši pogajalski partner, ki bo na temeljih skupnega načrtovanja in trženja ostalim partnerjem v verigi oskrbe in slovenskemu potrošniku zagotavljal redno in raznoliko oskrbo z varno, trajnostno pridelano ter zaupanja vredno slovensko hrano.

Pri tem je ključno povezovanje pridelovalcev v smeri skupnega nastopanja na trgu. Samo s skupnim nastopom bo mogoče optimalno organizirati verigo vrednosti za vse udeležence v verigi. Samo povezani kmetje so lahko uspešnejši na trgu, zaradi česar MKGP podpira povezovanje pridelovalcev. Intervencije sodelovanja deležnikov v prehranski verigi iz Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023-2027 so namenjene združevanju pridelovalcev:

  • Intervencija IPR10 - podpora za ustanovitev in začetno delovanje kolektivnih oblik sodelovanja v kmetijskem in gozdarskem sektorju je namenjena pomoči skupinam in organizacijam proizvajalcev, da so ustanovljene z namenom skupnega dajanja blaga v promet na način, da upravičenec od svojih članov kupi proizvode iz sektorja oziroma sheme kakovosti, za katere je priznan, z namenom priprave za prodajo, centralizacijo prodaje in dobavo kupcem. Cilj je prilagajanje proizvodnje in obsega proizvodnje članov zahtevam trga s skupnim dajanjem blaga v promet. (Skupine in organizacije proizvajalcev imajo lahko različne pravne oblike, vključno s kmetijskimi zadrugami).
  • Intervencije IRP 11 - Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti bo prispevala k izboljšanju dodane vrednosti kmetijskih in živilskih proizvodov, kar bo prispevalo k izboljšanju dohodkovnega položaju kmetij, vključenih v sheme kakovosti. Cilj intervencije je doseči večjo ponudbo proizvodov iz shem kakovosti na trgu, ki jo bomo dosegli z večjim vključevanjem kmetij v nove sheme kakovosti oziroma proizvode iz shem kakovosti in z večjim vključevanjem kmetij v obstoječe sheme kakovosti. Poleg tega se bo v okviru IRP 39 - Podpora za dejavnosti informiranja in promocije proizvodov iz shem kakovosti prispevalo k izboljšanju prepoznavnosti proizvodov iz shem kakovosti in k boljši informiranosti o ponudbi proizvodov iz shem kakovosti med potrošniki.
  • Intervencija IRP12 - Regijski pristop povezovanja lokalnih proizvodov s poudarkom na ekoloških proizvodih bo pripomogla k povezovanju vsaj dveh soležnih občin v Sloveniji v večje geografsko zaokroženo območje s podobnimi pogoji za pridelavo in predelavo, podobnimi lokalnimi proizvodi in značilno kulinariko. Osredotočenost intervencije bo na lokalno pridelani hrani, sodelovanju lokalnih akterjev in različnih sektorjev preko vključenosti v blagovno znamko, kolektivno blagovno znamko oziroma shemo kakovosti, kar bo doprineslo v večji dodani vrednosti proizvodov in storitev. Podpora iz te intervencije je namenjena kritju stroškov, povezanih z vzpostavitvijo partnerstva, njegovemu upravljanju ter pripravi in izvajanju načrta razvoja geografsko zaokroženega območja v obdobju petih let.

V okviru Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023-2027 bo MKGP nadaljeval tudi s krepitvijo vseh členov v verigi v okviru naložb v pridelavo in predelavo s poudarkom na kolektivnih naložbah, ki se izvajajo v okviru skupin, organizacij proizvajalcev ter pridelovalcev, združenih v druge oblike povezovanja.

Komentarji