Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Brezdomci in najlepše mesto na svetu/ I feel Slovenia

307 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

PROBLEM:

- veliko brezdomcev je v Ljubljani, en mali delež jih v Ljubljani morda neko konstantno bivanje. Poleti pa jih je velik delež po vseh klopcah po mestu, pijejo, spijo, polulani, umazani, z izrazitim vonjem, park Zvezda je npr. rezerviran kar za njih...

- veliko brezdomcev je v Mariboru, drugih mestih po Sloveniji ..

- trenutno se z brezdomci ne ukvarja nihče (samo CSD - ki jim določi 460 EUR pomoči, ter - ZRSZ - kjer so zgolj vpisani, ni aktivnega mentorja preko dneva ki bi jih spodbujal, usmerjal in pomagal pri aktivnosti zaposlovanja preko dneva (preko tedna bi morali biti brezplačni tečaji, ki bi jim dali eno znanje / spretnost več oz. eno možnost več za zaposlitev).

OPOMBA:

- nihče si ni želel postati brezdomec, vsak od njih ima različne vzroke, ali so v danem momentu se pač predali, ali so želeli zakriti probleme s pijačo/drogo, in so posledično potem postali brezdomci itd itd itd

- ko pa so enkrat brezdomci, jih država, povsem ranljive, pusti povsem na cedilu, nimajo organizacije, ki bi se z njimi vodeno ukvarjala 24ur/dan (od spanja, aktivnosti, prostega časa ...)

REŠITEV:

- spodobilo bi se, da bi vlada v najlepšem mestu na svetu kot prvem zagnala akcijo "brezdomec je enak kot ti": on je bolj ranljiv zaradi preteklih situacij, zato potrebuje temu primerno vodeno akcijo (od psihologa, skupinskega mentorja, do mentorja na področju zaposlovanja ...)

- država bi z omenjeno akcijo k temu problemu morala pristopiti agresivno: zgraditi npr. 3 centre, v katerih bi bile enoposteljne sobe / dvoposteljne. Ja, brezdomec pač potrebuje kakovosten počitek bolj kot običajen človek. Takšno sobo bi moral prejeti kot socialni korak nekaj mesecev brezplačno: posledično bi bil tak posameznik vsak dan urejen, umit, lepo oblečen, ... Velika napaka: običajni državljani grdo gledajo na brezdomce, ker ne delajo. Vendar kdo jih bo zaposlil, ko pa nimajo niti konstantnega bivanja? Primorani so biti zunaj na vročini ali mrazu preko dneva. Ker so takšni dlje časa, se problemi samo poglabljajo (bolj so bolani, bolj in bolj zanemarjeni in zato manj in manj možnosti za zaposlitev...)

S takšno aktivno politiko do brezdomcev bi le ti prejemali socialno pomoč manj časa, veliko od njih se namreč samo prepusti toku revščine/breezdomstva in jih socialno pomoč prejema 10 let (to je cca 50.000 EUR na enega brezdomca... ker je denar razdrobljen, brezdomec od tega nima nič, država pa še manj. Ker.. nimajo denarnih sredstev da se rešijo (za sobo, za osebno higieno, za celostne zdravniške preglede ...). Veliko bolj se organizirano skrbi za zapornike. Ironija.

Ko bomo uredili to področje, pa bomo korak bližje k najlepšemu mestu, k čudoviti "iFEEL Slovenija" itd ...

18 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sigismund475 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji