Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Slovenski medijski prostor in ustanovitev medijskega sveta

152 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Problem:

- mediji v Sloveniji (in seveda tudi v svetu) pišejo v smeri svojih finančnih "mecenov". Ti meceni niso ljubitelji novinarstva, ampak so ljubitelji kapitala in razdora v družbi ali preprosto določene ideologije. Posledično to pomeni najverjetneje "kolateralno škodo" (zavedeni državljani).

Ta kolateralna škoda je lahko zelo ostra in globoka - čez čas. Zakaj bi moral narod čez to, ko pa mu ni potrebno? Tekoče pa prinaša manipuliranja, kraje določenih lobijev, ... kar je spet izredno slabo za državljane (bilo bi bolje, da ta denar gre za produktivne in koristne projekte, ki prinašajo ljudem finančno neodvisnost, mir, veselje, pozitivnost, ...)

Rešitev:

- ustanovi se naj agencija, ki bo imela večja pooblastila kot jo ima npr. KPK

- agencija naj bo odgovorna celotnemu parlamentu, in celotni parlament jo naj tudi potrdi z 2/3 večino, člane pa naj predlagajo (v Sloveniji je to zares težko doseči) ravnatelji srednjih šol in višjih ter visokih šol ter univerz (določeno število dijakov/študentov ter delavcev v šolstvu), direktorji policijskih uprav (nekaj prometnih policistov), predsedniki posameznih okrajnih in okrožnih sodišč (nekaj delavcev na sodišču in sodnikov/-c), direktorji kulturnih zavodov (nekaj strokovnih delavcev in kulturnih izvajalcev), direktorji bank (nekaj bančnih delavcev), direktorji upravnih enot in nekaj županov (nekaj delavcev na občini in upravni enoti). Vsak od teh pa tudi nekaj civilnega prebivalstva (npr. šole - starši, načelniki policije občane itd )

- kateri zavodi bi predlagali člane bi določil naključni računalniški ali fizični žreb (zbrani bi bili zavodi celotne Slovenije)

- ko bi bili člani tega predlagani, bi imena odšla v državni zbor ki bi jih potrdili z 2/3 večino ali vsaj 50%

- člane bi se imenovalo za obdobje 2 let, predsedujoče pa za obdobje 3 let (glavni namen: mešanje vezi med člani in predsedujočim, in za ravno toliko časa, da jih aktualna državna oblast ne bi "dosegla")

- glavna naloga agencije: pregled in preveritev medijskega pisanja, konkretno dnevnih člankov (to je preverjanje napisanih dejstev, odločanje o objektivnem pisanju, odločanje o celostni 3 mesečni objektivni usmeritivi medija itd...)

Moje mnenje je, da bi samo tako dosegli, da se bi slovenski mediji pričeli obnašati objektivno. Ne pa, da so mediji prvo sredstvo za manipulatorje in razna lobistična združenja, ki v državi vidijo zgolj krajo... brez vrednot in načel.

Določeni bi rekli, da smo s takšno komisijo/agencijo izgubili svobodo govora novinarja - svobodo države izgubljamo ravno sedaj zaradi preteklega novinarskega dela.

3 glasovi

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sigismund475 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji