Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev policijskega spremstva

305 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Spoštovana vlada,

Predlagam popolno ukinitve policijskega spremstva iz več razlogov. Prvič, to bi zmanjšalo pritisk na policijske vire in omogočilo, da se osredotočijo na nujne in resne primere. Drugič, s tem bi lahko sredstva preusmerili v druge varnostne ukrepe, ki so bolj učinkoviti in potrebni. Hkrati pa bi ukrepi za povečanje varnosti v prometu in javnih prostorih ostali nedotaknjeni.

Poleg tega predlagam izvedbo pilotnega programa, kjer odgovorni vladni predstavniki doživijo izkušnjo vožnje med navadnimi smrtniki brez policijskega spremstva. To bi jim omogočilo boljše razumevanje izzivov, s katerimi se srečujejo običajni državljani, ter bi prispevalo k boljši oblikovanju politik in odločitev glede varnosti na cestah.

Dodatno predlagam, da se vloži napor v izboljšanje javnega prometa, s čimer bi spodbudili uporabo alternativnih prevoznih možnosti in zmanjšali odvisnost od individualnih prevozov.

Lep pozdrav, upam da ste prebrali v celoti če ne razumete preberi dokler ne boš razumel/la

27 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matevž. 20 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 2. 2024

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Policijo k izvajanju varovanja določenih oseb, objektov blaga ter s tem tudi njihovega spremstva pri prevozu zavezuje več zakonskih in podzakonskih predpisov:

  • Zakon o nalogah in pooblastilih policije,
  • Zakon o pravilih cestnega prometa,
  • Zakon o prevozu nevarnega blaga,
  • Pravilnik o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo,
  • Pravilnik o znakih, ki jih dajejo policisti in druge pooblaščene uradne osebe pri urejanju in nadziranju cestnega prometa,
  • Uredba o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija in
  • Pravila o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija.

Policija torej izvaja naloge spremstva zaradi izvajanja varovanja oseb, objektov in blaga na več področjih, kot npr. prevoz nevarnega blaga, izredni prevozi, ukrepi pri varovanju določenih varovanih oseb. Poudariti je treba, da v teh primerih ni na prvem mestu vprašanje, kdo ima prednost pred kom, temveč varnost določenih varovanih oseb, ki jih skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije in Uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, zagotavlja Policija. Posebno kategorijo varovanih oseb predstavljajo tuje varovane osebe, saj je vsaka država gostiteljica dolžna zagotoviti njeno varnost. K temu nas zavezuje tudi mednarodna Konvencija o preprečevanju in kaznovanju kaznivih dejanj zoper osebe pod mednarodno zaščito, vštevši diplomatske agente (New York, 14. 12. 1973). [1]

Policijsko spremstvo je potrebno oziroma nujno in upravičeno v primerih, ki so določeni z zakoni in podzakonskimi predpisi ter se izvaja na podlagi strokovne razsodbe. Takšno ureditev prednosti v cestnem prometu imajo zakonsko urejeno tudi druge države v EU in svetu, zato smo mnenja, da na tem področju niso potrebne spremembe zakonodaje.

 


[1] Domnevamo, da ste tudi sami seznanjeni, da so se vozila zelo pogosto uporabljala kot sredstvo za napad na civilno prebivalstvo in tudi na določene varovane objekte in osebe.

Komentarji