Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Visoko (in srednje) šolstvo

298 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Vladi predlagam reformo višjega šolstva zaradi otrplosti sistema in delovanju le za lasten blagor, brez konkretne vizije v prihodnost. Javno šolstvo je namreč namenjeno izobraževanju mladine in kot pomoč pri iskanju zaposlitve, ne sme pa biti visoko šolstvo samo sebi namen, ko prihajajo generacije študentov ki na trgu dela nimajo dejanske možnosti za zaposlitev, se pa na fakultetah zaposlujejo kot asistenti in profesorji, ostali del pa preneha s študijem še preden bi na njemu dosegla neke konkretne dosežke.

Zmnajšajo se naj močno vpisi v humanistične študije in povečajo vpisi na podorčja tehničnih veščin in zdravstva. V Sloveniji imejmo le študijske programe za poklice, ki so delavsko podhranjeni in je veliko povpraševanje podjetjih po njih. Ministrstvo naj tudi izda subvencije za študente, ki bodo študirali te študijske programe v tujini in s tem pridobi še dodatni kader za zaposlitev v Sloveniji. V kolikor se po končanem študiju v tujini ali doma ne zaposli v Sloveniji bi morali študentje vrniti ves denar državi nazaj.

Drugi tip so študijski programi, ki bodo v prihodnosti potrebni, pa v Sloveniji ne bo ali ni študijskih programov. Za te naj velja enak sistem kot v prejšnjem odstavku za študij v tujini in subvencije.

Tretji tip programov pa so tisti, ki ne kažejo nobenega potenciala na trgu dela za zaposlitev. Če želijo študentje študirati te programe si naj sami plačajo šolnino za študij v tujini.

Skladno s tem mora priti tudi do ukinitve študijske dejavnosti na posameznih oddelkih, ki spadajo v v kategorijo, da ne proizvajajo zaposljive delovne sile. Raziskovanje se lahko nadaljuje in se oddelek po zadnji generaciji ukini.

-----------------------------------------------------------------------------

Skladno s tem predlogom bi rad tudi posegel na področje srednjega šolstva, kjer je pomanjkanje kadrov največje. Ukineta se naj poklicna in splošna matura, ker ne predstavljata nobenega smisla po pridobivanju ocen v vsakem letniku. Tako in tako že nekatere fakultete in višje šole izvajajo sprejemne izpite ob vpisu na študij. Zdi se mi nesmiselno, da se ob koncu vsake ravni izobraževanja (osnovna; NPZ, srednja; matura) izvajajo neka preverjanja znanja, pridobljenim ocenam skozi izobraževanje na pram.

Vlada naj rajši preuči kako spodbuditi mlade, da akumulirajo čim več znanja, tudi v šoli, namesto da po cele dneve sedijo za računalniki, tablicami in telefoni. Pritoževanje športnih delavcev o gibanju otrok in mladostnikov pred kamerami na vsake toliko časa pač ne pomaga. Namreč, če bo šolstvo zanimivo in poučno, kot tudi dober sumerjevalec, bo veliko mladih raje poseglo tudi po delih, ki ne zahtevajo univerzitetne izobrazbe. Navsezadnje dobiš univerzitetno obrazbo z znanjem iz knjig, to pa lahko tudi sam počneš doma v prostem času.

Ukrepe glede srednjega šolstva naj najde sama, saj je popolnoma operativna in sposobna iskati rešitve.

24 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Y Yoys780 30 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 1. 2024

Odziv Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Pojasnjujemo, da je Vlada Republike Slovenije ob potrjevanju razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih za študijsko leto 2023/2024 zaradi ugotovitve, da sedanji sistem oblikovanja ponudbe visokošolskega študija ni ustrezen, v mesecu maju Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: MVZI) naložila, da do 29. septembra 2023 vladi predloži usmeritve za pripravo načrta izvajanja študijske dejavnosti za študijsko leto 2024/2025 (v nadaljnjem besedilu: usmeritve).

MVZI je do oktobra 2023 pripravilo Usmeritve za pripravo načrta izvajanja študijske dejavnosti za študijsko leto 2024/2025, ki jih je posredovalo v upoštevanje visokošolskim zavodom pri pripravi besedil njihovih razpisov in v katerih je tako izpostavljeno prav navedeno v vašem predlogu, povečanje vpisnih mest na študijskih programih, kjer so izkazane potrebe, in preoblikovanje študijskih programov, kjer je iz prijav za vpis in dejanskega vpisa razvidno, da za študij na tem študijskem programu ni interesa.

Navedene usmeritve, ki bodo del pogajanj za sklenitev pogodbe o financiranju študijske dejavnosti na visokošolskih zavodih za obdobje 2025–2028, si lahko ogledate na spletni strani Financiranje visokošolskega študija | GOV.SI, v razdelku Pogajanja za novo pogodbeno obdobje 2025 - 2028.

Komentarji