Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Prepoved kajenja tudi na gostinskih vrtovih

104 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Glede na trenutne trende pri zaostrovanju zakonodaje na področju tobačnih izdelkov se mi zdi ključno, da se sprejme tudi omejitev oziroma prepoved kajenja tudi na gostinskih vrtovih, v kolikor gre za gostinski obrat, kjer se streže hrana.

Nekadilci, še posebej otroci, nosečnice in vsi ostali (tudi zaposleni) smo v toplejših mesecih izpostavljeni cigaretnemu dimu kadarkoli se vsedemo na vrt gostinskega lokala. Nič ne pomaga, če je kadilec za sosednjo mizo, ko so mize največkrat postavljene kar blizu skupaj in ko veter piha tako, da se cigaretni dim vali v goste pri sosednjih mizah in vsej okolici. Najhuje je, da se temu ne da izgoniti. Dostikrat poleti vzamemo sladoled za seboj, ker ne želimo izpostavlajti otrok dimu na zakajeni terasi slaščičarne - sploh kadar so terase in vrtovi pokriti s tendami, se dim spodaj zadržuje, čeprav gre za odprt prostor.

Predlagam, da vlada sprejme dopolnilo k zakonu o omejavanju uporabe tobačnih izdelkov, kjer bi kajenje postalo prepovedano tudi za mizami na gostinskih vrtovih in terasah, v kolikor gre za obrate, kjer se streže hrana - torej slaščičarne in restavracije. Kajenje bi ostalo dovoljeno na vrtovih v barih, kjer se streže le pijača (in morda kak sendvič ipd.). Dodatno bi lahko sprejeli, da gostilne, ki imajo dovolj veliko površino terase/vrta, lahko le-tega pregradijo - ločijo - na del za kadilce in nekadilce. Kje ločitev ni mogoča (ne bi bilo mogoče zagotoviti dovoljšnje razdalje) bi kajenje ostalo prepovedano na celotni površini. Vsekakor pa bi lahko restavracija postavila 'kotiček' za kadilce ob vhodu na teraso/vrt, da se lahko tisti, ki to želijo, tja umaknejo in pokadijo.

Vsekakor se mi zdi, da je iz vidika zdravja celotne populacije to bolj učinkovit ukrep kot zapiranje kadilnic, kamor so se tako ali tako umikali samo kadilci.

AVTOR M mnd 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Podoben predlog je že v razpravi: predlagam.vladi.si/predlog/17315

Komentarji