Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved prodaje tobačnih izdelkov v živilskih trgovinah

336 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Predlagam ukinitev prodaje tobačnih izdelkov v živilskih prodajalnah. Ti ne spadajo k živilom.

Nesprejemljivo je, da zaradi izbiranja cigaret na blagajnah, to spremljamo nekadilci in tudi otroci.

32 glasov

21 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L LBrigita 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 4. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Ministrstvo za zdravje je sprejelo strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka "Za Slovenijo brez tobaka", ki si postavlja ambiciozno vizijo, da bo Slovenija v letu 2040 družba brez tobaka, kjer bo manj kot 5 % prebivalcev, starih 15 let in več, uporabljalo tobačne, povezane in druge nikotinske izdelke, ki niso registrirani kot nikotinska nadomestna terapija. In da bo Slovenija hkrati družba z minimalnim bremenom bolezni, prezgodnjih smrti in stroškov, povzročenih z rabo tobaka in nikotina. Strategija vključuje različne aktivnosti za preprečevanje začetka in opuščanje kajenja ter opuščanje uporabe novih tobačnih in nikotinskih izdelkov. Pri izvajanju strategije sodelujemo zdravstveni, šolski in finančni resor. Slednji je še posebej pomemben z vidika višanja trošarin in s tem cen tobačnih in povezanih izdelkov, saj so visoke cene teh izdelkov najbolj učinkovit ukrep za zmanjšanje njihove porabe.

Konec marca 2024 je že bila sprejeta novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Novelirani zakon med drugim prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

V začetku meseca aprila pa je Državni zbor podprl predlog novele zakona o trošarinah, s katerim se zvišujejo trošarine za tobačne izdelke ter krepi nadzor nad nepredelanim tobakom in mazalnimi olji. Za cigarete se bodo po predlogu trošarine zvišale za približno tri odstotke, za elektronske cigarete za 1,5-krat, za tobak za segrevanje pa za dobro tretjino. Predlagane spremembe bodo po predlogu začele veljati z junijem.

Na ministrstvu zagovarjamo povišanje trošarin in s tem cen tobačnih in povezanih izdelkov, ki bo vodilo k občutnejšemu zvišanju cen tudi najcenejših izdelkov znotraj posameznih kategorij izdelkov in v zmanjševanje razlik v cenah med različnimi izdelki (običajni tobačni izdelki, ogrevani tobačni izdelki, elektronske cigarete), tako da bodo vsi izdelki cenovno manj dostopni za otroke in mladostnike. Višanje cen oz. zmanjševanje cenovne dostopnosti je najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za zmanjševanje razširjenosti kajenja in posledic le-tega. Še posebej je to učinkovit ukrep za zmanjševanje začetka kajenja pri otrocih in mladostnikih.

Ministrstvo za zdravje preko javnih razpisov tudi redno sofinancira programe, ki so namenjeni različnim skupinam prebivalstva za preprečevanje začetka in opuščanje kajenja.

Komentarji