Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Obvezno aktivno posodabljanje električnega omrežja

70 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

V zadnjem času se veliko govori o samooskrbi, MSE, električnih avtih, ogrevanje s TČ, itn. zelo malo pa se govori o nujnosti posodobitve oz. o aktivnem posodabljanju električnega omrežja.

Električno omrežje zadostuje trenutnim potrebam/smernicam praktično samo v novih stavbah, naseljih, mestih, povsod drugje so pa le ta krepko zastarela in tudi niso v nobenem planu posodobitev. In to kljub temu, da se v Sloveniji nonstop nekaj gradi ter obnavlja drugo infrastrukturo, le električno omrežje ostaja takšno kakršno je.

To je nedopustno saj se s tem namenom plačuje omrežnina in ne nazadnje elektrika, ki pa pristane v vsakoletnih visokih dobičkih elektro distributerjev in tudi SODO.

Ker se omrežje ne posodablja je samooskrba in prehod na zelene vire praktično neizvedljivo.

Banalen primer je forsiranje električnih avtomobilov, ki za svoje polnjenje potrebujejo visoke napetosti oz. zmogljivo omrežje, če želiš avto napolniti v doglednem času (da se lahko sploh vsak dan peleš z njim, ker polnjenje traja latko tudi več kot 24h!!!). Da narediš to še sebi na do denarnice prijazen način pa je dobro imeti sončno elektrarno ampak kaj, ko te elektro distributer omeji na premalo kW, ker ima zastarelo omrežje. Zaradi tega te tudi država in v ozadju elektro lobij forsira v nakup baterije kar pa investicijo podraži za toliko, da zadeva ni več rentabilna. Po vrhu vsega pa tudi tehnologija baterij ni na zadovoljivem tehnološkem nivoju niti ni "zelena". V osnovi se je to zmislila Evropa, ker je seveda v ozadju elektro lobij, ki si nikakor ne želi stroškov s posodabljanjem oz. imajo rajši dobičke za svoj žep. Naši pa seveda pridno sodelujejo pri tem.

Če je zakonsko urejeno, da se plačuje omrežnina naj bo tudi zakonsko urejeno, da morajo elektro distributerji redno aktivno posodabljati omrežje na območju celotne države in s tem omogočati, da so državljani dejansko lahko samooskrbni.

Torej, zapisati in aktivno izvajat zakon o aktivnem posodabljanju elektro omrežja ter tudi ustrezno sankcionirati kršitelje.

AVTOR E Egi Žaberl 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in čaka na odgovor pristojnega organa: predlagam.vladi.si/predlog/15213

Komentarji