Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Intenzivna modernizacija elektroomrežja

378 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

G. Golob nenehno promovira sončne elektrarne na vsako hišo, samooskrbnost z električno energijo, ogrevanje na elektriko (TČ), e-mobilnost, razogljičenje....

VSI SOGLAŠAMO IN VSI SI TO ŽELIMO, ampak:

- elektro soglasja za SE ni mogoče pridobiti (prešibko omrežje ali trafopostaja)

- za TČ ne dobimo soglasja za povečanje varovalk (prešibko omrežje ali trafopostaja)

- električni avtomobil (prešibko omrežje ali trafopostaja)

Na drugi strani draginja vseh energentov in kuriv, kje je EKOSKLAD za biomaso, ki jo imamo na pretek v Sloveniji.

Upam, da je komu nerodno.

26 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tado85 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 2. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Predlog smo analizirali in ugotavljamo, da gre v prvi vrsti za mnenje državljana o stanju elektro omrežja v Sloveniji, kot predlog lahko smatramo zgolj njegovo razmišljanje o tem, ali so na voljo nepovratna sredstva Eko sklada za biomaso.

Glede stanja distribucijskega električnega omrežja navajamo dejstvo, da prihaja do izjemnega porasta interesa ljudi po postavitvi naprave za samooskrbo z električno energijo, kot tudi namestitev toplotnih črpalk, ob tem pa elektrodistribucijska podjetja le s težavo zagotavljajo vse priklope na omrežje, prihaja tudi do omejitev pri pridobivanju soglasij za priklop novih naprav. Zato že potekajo nadgradnje omrežij in tudi v prihodnje se predvidevajo večja vlaganja v energetsko infrastrukturo, s katerimi načrtujemo omogočiti več priklopov fotonapetostnih naprav na omrežje, kot tudi namestitev toplotnih črpalk oziroma omogočati možnosti polnjenja električnih avtomobilov.

Za zagotavljanja učinkovitega dostopa in uporabe elektro omrežja smo pripravili tudi spremembe načina obračunavanja omrežnine, saj gre v smeri spodbujanja uporabnikov omrežja k uporabi omrežja v obdobjih, ko je obremenjenost omrežja na sistemski ravni manjša, s tem pa želimo povečati učinkovito rabo in razvoj omrežja ter hitrejše in obsežnejše vključevanje obnovljivih virov energije in porabnikov električne energije. Kar se tiče sredstev, ki jih podeljuje Eko sklad, pa pojasnjujemo, da so na voljo tudi nepovratna sredstva za kurilne naprave na lesno biomaso.

Ker predlog naslavlja področja, na katerih že aktivno potekajo raznovrstni ukrepi, konkretni predlogi pa niso podani, smatramo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji