Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Finančne spodbude za izgradnjo zbiralnikov deževnice

671 OGLEDOV 18 KOMENTARJEV

Predlagam, da bi vlada finančno bolj podpirala gradnje zbiralnikov deževnice za namen zalivanja, pranja avtomobilov, splakovanja stranišč (ki so največja poraba pitne vode).

Ne samo z možnostjo kredita (EKOSKLAD) temveč z deležem nepovratnih sredstev.

Pitna voda je največje naravno bogastvo; marsikje se to bolj zavedajo, kakor morda v Sloveniji.

93 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tado85 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 10. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) sistemsko še ne razpolaga s sredstvi, ki bi bila namenjena reševanju finančne problematike posameznih prebivalcev glede različnih virov uporabe vode in s tem neposredni dodelitvi sredstev za gradnjo zbiralnikov padavinske vode. MOP skrbi za sistemsko urejanje področja upravljanja voda, kamor sodi tudi področje izvajanja obveznih občinskih gospodarskih javnih služb in tematika, ki jo naslavljate v vprašanju. Naj pojasnimo, da MOP na področju dejavnosti gospodarskih javnih služb namenja največji poudarek zagotavljanju dodatnih sredstev iz EU virov za sofinanciranje investicij lokalnih skupnosti in tako preko programov evropske kohezijske politike zagotavlja sofinanciranje investicij v sisteme odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode in spodbujanje racionalne rabe vode z investicijami v sisteme oskrbe s pitno vodo.

Vsekakor so tudi navedene investicije posameznikov koristne za celoten sistem vodooskrbe saj zmanjšujejo pritisk na porabo pitne vode v poletnih mesecih, kot predlagate. Glede na izjemne sušne razmere v Sloveniji v letošnjem poletju je utemeljeno pričakovati, da se bo veliko lastnikov objektov odločilo za navedene projekte, vendar poseben finančni instrument države za ta namen ni predviden, saj gre večinoma za sorazmerno majhne investicije.

Komentarji