Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Balkonske sončne elektrarne

387 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Zeleno ,zeleno...zeleno ,so polna usta vseh predvsem vlade.

In tu smo tisti ki zaradi xxxx razlogov nimamo velikih sončnih elektrarn ,uporabljamo pa pomanjšane verzije SE (sončnih elektrarn), ki so v velikem porastu sploh na zahodu.

Postavitev je enostavna. Tu se pa prednost in svetla stran teh SE tudi počasi zaključi.

V veliki meri zaradi spet naše zakonodaje.

Pri nas priključna moč zakonsko omejena na 600W , čeprav večina evrope prehaja na 800W.

Večina mikroinverterjev je tudi prilagojena na nastavitvev moči na 800W .

Bistveno kar je v oči bodeče in iz kakršnega koli zornega kota nepošteno je pa obračun oziroma neobračun oddanih viškov energije v omrežje.

Vlada bi morala sprejeti zakon ,ki bi nalagal elektrodistributerjem pošten obračun oddane energije v omrežje ,kar je pri velikih SE poznano kot netmetering .

Vsi ki imamo balkonske solarne elektrarne dobimo s strani elektra elektronski števec ki beleži tako prejeto kot tudi oddano električno energijo.

A glej ga zlomka ,vse kar je oddano v omrežje se nikjer ne "poračuna" ampak se oddaja brezplačno.

Bistvo.

Zakon naj zapove elektru ,da se imetniki " balkonskih sončnih elektrarn " pri obračunu električne energije med prejeto in oddano količino izemačimo z ostalimi uporabniki sončnih elektrarn.

Imamo že nameščeno najnovejše števce ki omogočajo dvosmerno odčitavanje ,tako da tu ni nobenih dodatnih stroškov.

41 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N Nepomembni 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 2. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

Tehnične zahteve za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije (v nadaljnjem besedilu: vtična proizvodna naprava, tudi balkonska SE) so določene v Pravilniku o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije (Uradni list RS, št. 161/22, v nadaljevanju: Pravilnik). Kot veste tudi sami, je v tretjem odstavku 4. člena Pravilnika določeno, da lahko vtična proizvodna naprava v distribucijsko omrežje električne energije v kateremkoli trenutku oddaja delovno moč, ki je enaka ali manjša od 600 W. Zaradi varnosti je moč teh naprav torej omejena, v kolikor pa bodo v prihodnje obstajali utemeljeni razlogi, dopuščamo možnost, da bi se tudi ta meja lahko prilagodila. Količina električne energije, ki se lahko iz tako majhnih naprav oddaja v omrežje, pa je tako zanemarljivo majhna, da bi bil vsakršen razmislek o njeni prodaji ekonomsko nesmiseln in bi pomenil zgolj administrativno breme (vprašanje je, ali bi dobavitelji sploh želeli sklepati pogodbe o odkupu tako majhnih količin). Enako velja, če bi bila meja za oddano delovno moč teh naprav dvignjena na 800 W. 

Ob tem bi želeli poudariti, da je skladno z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (Uradni list RS, št. 43/22) mogoča vgradnja naprave za individualno samooskrbe tudi v večstanovanjskih stavbah, seveda, če so za to izpolnjeni vsi tehnični in drugi pogoji. Skladno s tretjim odstavkom 5. člena navedene uredbe se priključitev naprave za samooskrbo na notranjo nizkonapetostno inštalacijo za prevzemno-predajnim mestom šteje za individualno samooskrbo. V tem primeru se proizvedeni viški lahko prodajajo, dejstvo pa je, da so cene odkupa viškov iz naprav za samooskrbo že od nekdaj zelo nizke, v mnogih primerih so celo enake nič. Zato je ključno poudariti, da je namen samooskrbe – kot že sama beseda pove - da se postavi primerno velika naprava, s katero odjemalec pokriva lastne potrebe in na tak način ustvarja prihranke pri stroških za električno energijo (ki bi jo brez te naprave sicer v celoti odjemal iz omrežja). Enako velja tudi za vtične proizvodne naprave.

Predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. 

Komentarji