Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Stanovanja za gibalno ovirane osebe

367 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Predlagam, da se občinam oz. stanovanjskemu skladu naloži obveznost poskrbeti za določeno kvoto neprofitnih stanovanj za gibalno ovirane osebe, in da naj se takim osebam da prednost pred ostalimi.

Gibalno ovirani mladi (nekateri so nezaposljivi) prejemajo minimalne mesečne dohodke in si tržnih najemnin ne morejo privoščiti, enako pa si želijo živeti samostojno, kot vsi ostali. Glede na to, da so v življenju prikrajšani za veliko stvari, jim naj država vsaj to omogoči, da jim uredi stanovanja, da jim bo življenje vsaj v tem delu olajšano (nekdo samski in gibalno oviran je na seznamu prosilcev neprofitnih stanovanj na 600 + mestu), vemo pa, kdo dobi vse prednostno....

Žalostno...

28 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L LMB 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 12. 2023

Ministrstvo za solidarno prihodnost

Zavedamo se pomembnosti zagotavljanja podpore gibalno oviranim osebam pri reševanju njihovega stanovanjskega vprašanja. Posebna skrb države za to kategorijo prebivalcev je v zakonodaji izražena v Pravilniku o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem (v nadaljevanju: pravilnik), ki invalide in družine z invalidnim članom obravnava kot prednostno kategorijo pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem. To pomeni, da imajo pri razreševanju vlog za pridobitev neprofitnega stanovanja med drugim prednost invalidi in družine z invalidnim članom. Poleg tega lahko v skladu s pravilnikom invalidi, ki so trajno vezani na uporabo invalidskega vozička ali trajno pomoč druge osebe, ne glede na naslov stalnega prebivališča, zaprosijo za pridobitev neprofitnega stanovanja tudi v drugi občini, kjer so večje možnosti za zaposlitev ali kjer jim je zagotovljena pomoč druge osebe in zdravstvene storitve.

V javnih razpisih se tako občine in javni stanovanjski skladi odločajo določen delež stanovanj izrecno nameniti osebam z gibalno oviranostjo, saj so v ta namen tudi posebej prilagojena. Tako je npr. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (v nadaljevanju: JSS MOL) v svojem 19. javnem razpisu za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem med razpisanimi stanovanji posebnim skupinam prosilcev namenil predvidoma:

  • 15 arhitektonsko prilagojenih stanovanj za potrebe oseb, ki so trajno vezane na uporabo invalidskega vozička;
  • 10 stanovanj s prilagojenimi inštalacijami za osebe z okvaro čuta (gluhe in slepe osebe);
  • 60 stanovanj, ki so glede na velikost v skladu s površinskimi normativi primerna za samske osebe.

Približno dve tretjini navedenih stanovanj za posebne skupine prosilcev je bilo namenjenih listi A (brez plačila varščine in lastne udeležbe), ena tretjina pa listi B (s plačilom lastne udeležbe in varščine). V istem razpisu je JSS MOL kot dodatno prednostno kategorijo prosilcev opredelil invalide, ki so gibalno ovirani, trajno vezani na uporabo invalidskega vozička in bivajo na neprimerni stanovanjski površini, ki ne dosega površinskih standardov, določenih s spodnjo mejo za listo A. Invalidom, trajno vezanim na uporabo invalidskega vozička, ki bivajo v utesnjenih bivalnih pogojih, tako da jim je oteženo ali preprečeno normalno gibanje, se s tem omogoči večje možnosti pridobitve neprofitnega stanovanja.

Poleg tega se marsikateri stanovanjski akter (občina, javni stanovanjski sklad oziroma neprofitna stanovanjska organizacija) poslužuje tudi oddaje namenskih stanovanj v smislu oddaje stanovanj raznim društvom, ki delujejo na področju socialnega varstva, ki jih nato oddajo svojim uporabnikom.

Glede na zgoraj navedeno je torej osebam z gibalno oviranostjo v obstoječem sistemu oddaje neprofitnih stanovanj v najem ob izpolnjevanju predpisanih pogojev v veliki meri že omogočen dostop do neprofitnega stanovanja. Vsekakor pa bo ob povečanju fonda osebam z gibalno oviranostjo prilagojenih stanovanj prostor za nadaljnjo zadostitev potreb po tovrstnih stanovanjih.

Komentarji