Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Davek od oddajanja nepremičnine - uveljavljanje olajšave v bloku

250 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Hoteli smo uveljavljati davčno olajšavo pri plačevanju davka od oddajanja nepremičnine v najem iz naslova sanacije fasade.

Strošek obnove fasade za dotično stanovanje se plačuje skozi 5 let. Mesečni delež posamezno stanovanje vplačuje v rezervni sklad, saj je upravnik najel kredit, da je poplačal/poplačuje izvajalca.

 

FURS pravi sledeče:

Iz tega sledi, da so bila dela sanacije fasade opravljena in izvajalec poplačan izven leta 2022, zato ti stroški ne morejo biti zajeti v letu 2022. Strošek plačila financiranja investicije iz preteklega obdobja se ne šteje za davčno priznani strošek. Upravno sodišče RS je v svoji sodbi IU 858/2019, z dne 28.02.2017, pritrdilo stališču davčnega organa, da strošek plačila financiranja investicije iz preteklega obdobja (strošek plačanih obrokov kredita za plačilo zneska, ki je bil plačan izvajalcu na podlagi računa, plačanega v preteklih letih na podlagi storitev izvršene v preteklih letih) ni strošek vzdrževanja v letu odmere davka.

 

Predlagam, da se tak vložek v zagotavljanje bivalnega ugodja in podaljšanje trajnosti objekta upošteva pri olajšavi pri odmeri davka od oddajanja nepremičnine v najem.

9 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 52 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Milan Š. 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji