Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Ob bodočih naravnih nesrečah prost dan le za tiste, ki dejansko pomagajo

228 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Ker je Vlada že sprejela Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki je začel veljati 10.8.2023, spreminjam predlog.

Vladu predlagam, da odločitve, kot je prost delovni dan ob naravnih nesrečah bolje premisli in podrobneje opredeli upravičence. Civilna zaščita je na prost dan namreč omejila dostop do kritičnih območjih in dostop omogočila samo z delovnim nalogom. Torej vsi ki so ostali doma, že v osnovi sploh niso mogli sodelovati pri odpravi posledic poplav. (https://www.24ur.com/novice/slovenija/omejitev-dostopa-prostovoljcem-civilna-zascita-se-boji-navala.html). 

Prijavilo se je le nekaj tisoč ljudi, ocenjujem le 2 % tistih, ki so imeli zato imelo prost dan! 

Kakorkoli, ob tej zmedi se je večina odločila za obisk Jadrana ali podaljšanje letovanja. AC proti morju so bile  zatrpane. Skratka prava zmeda ustvarjena dodatno še na AC. Zato predlagam, da se z podobne primere v zakonu  ne opredeljuje prost dan in omogoči prost dan le tistim, ki dejansko izvajajo pomoč.

V smislu zakona je prost dan dejansko brezpredmeten in nerazumljiv, saj izvajanje pomoči že tako podrobneje opredeljuje.

Predstavljajte si milijon prostovoljcev na lokacijah naravne nesreče.


22 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U Uporabi svoj um 24 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 20. 8. 2023 | 11:55:01

Zakon o izrednih ukrepih, ki jih sprejme Vlada ob naravnih nesrečah.

Vladi predlagam, da odločitve, kot je prost delovni dan ob naravnih nesrečah bolje premisli in podrobneje opredeli upravičence. Civilna zaščita bo na prost dan namreč omejila dostop do kritičnih območjih s tem, da bo dostop omogočen samo z delovnim nalogom. Torej večina, ki bo ostala doma, sploh ne bo mogla sodelovati pri odpravi posledic poplav (https://www.24ur.com/novice/slovenija/omejitev-dostopa-prostovoljcem-civilna-zascita-se-boji-navala.html). Predlagam, da se o načinu in izvedbi sprejme poseben Zakon, ki bo podrobneje opredelil izvedbo. Do sedaj se je prijavilo 16 tisoč ljudi, vendar je to le 2 % tistih, ki bo zato imelo prost dan!

Komentarji