Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Postavitev fotovoltaičnih sončnih elektrarn nad železniškimi progami

193 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Vladi predlagam da nad slovenskimi železniškimi progami postavi fotovoltaične sonče elektrarne.

Prednosti postavitve fotovoltaične sončne elektrarne nad železniško progo:

- Proizvedena elektrika bi lahko delno ali v celoti napajala električne vlake. Fotovoltaični paneli proizvajajo enosmerno električno napetost. Prav tako se na slovenskem železniškem omrežju vlaki napajajo z enosmerno električno napetostjo. Pretvorniki iz enosmerne v izmenično električno napetost tako niso potrebni. Izgube električne energije zaradi pretvarjanja so minimalne. Morebitna odvečna proizvedena elektrika se lahko uporabi v gospodinjstvih ali industriji.

- Železniške proge zaradi nasipa tolčenca ne omogočajo rastlinskega rastja, zato je postavitev fotovoltaične sončne elektrarne na degradiranem območju železniške proge idealna.

- Fotovoltaični paneli nudijo protihrupno zaščito, če so postavjeni nad železniško progo in ob železniški progi kot ograja.

- Fotovoltaični paneli vlakom nudijo zaščito pred vremenskimi neprilikami, ob sneženju ali ob žledolomu, kot smo mu bili priča na odseku železniške proge Borovnica - Postojna v letu 2014.

- Nosilce fotovoltaike nad železniško progo je mogoče uporabiti tudi kot nosilce za nošenje električne vozne mreže za napajanje električnih vlakov.

13 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z Zaskrbljeni zeleni državljan 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji