Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Šport na nacionalki

312 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Prav sramotno je, da na nacionalni RTV, na nobenem kanalu, ne moremo spremljati naših ligaških tekmovanj v nogometu, pa tudi pri drugih športih naših tekmovalcev in ekip, smo prikrajšani za spremljanje.

Operater Telemach edini, ki ima pogodbo z SK in očitno polni blagoslov (provizije) NZS in njenega vodstva, lahko spremlja samo 30% gledalcev oz. ljubiteljev športa. Vsi ostali operaterji ne morejo prenašati tekem, zaradi izsiljevalskih pogojev Telemacha.

Predlagam, da minister Han, ki je tudi zadolžen za šport, naredi nekaj v tej smeri in takoj bo "vrnil" precej gledalcev na RTV Slovenija.

24 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K korenina 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


10. 10. 2023

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo za kulturo v zvezi s prvo alinejo predloga navaja, da RTV Slovenija v okviru javne službe na področju radijske in televizijske dejavnosti, ki jo izvaja na podlagi Zakona o Radioteleviziji Slovenija Zakon o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B, 9/14 in 163/22; v nadaljnjem besedilu: ZRTVS-1), v programih RTV Slovenija med drugim zagotavlja tudi kakovostne informacije o vseh pomembnih športnih dogodkih in spodbuja šport (prvi odstavek 4. člena ZRTVS-1).

Drugi odstavek 4. člena ZRTVS-1 pa določa, da mora RTV Slovenija v strukturi programov zagotoviti večinski delež kulturnih, umetniških, informativnih, dokumentarnih in izobraževalnih vsebin.

Programska politika je v pristojnosti Sveta RTV Slovenija, ki je med drugim pristojen za sprejem programsko produkcijskega načrta, in sicer v skladu s finančnimi možnostmi RTV Slovenija. Glede na to, da je RTV Sloveniji z zakonom zagotovljena institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost, je odločanje o športnih programskih vsebinah v programih RTV Slovenija v izključni pristojnosti Sveta RTV Slovenija.

Glede navedb predlagatelja, ki se nanašajo na družbo Telemach Slovenija d. o. o., ki izvaja dejavnost operaterja telekomunikacijskih storitev, med drugim tudi dejavnost (re)distribucije televizijskih programov, in ima v svoji programski shemi športni program SK, pa ministrstvo navaja, da prvi odstavek 112. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21; v nadaljnjem besedilu: ZMed) med drugim določa, da mora operater1 pod enakopravnimi pogoji omogočiti razširjanje programov vseh izdajateljev, ki jim je izdano dovoljenje na podlagi ZMed, če obstajajo tehnične možnosti za kvaliteten sprejem signala v glavni sprejemni postaji operaterja.

Operater mora torej obvezno razširjati programe tistih izdajateljev, ki imajo dovoljenje za opravljanje dejavnosti razširjanja televizijskih programov, izdano v Republiki Slovenji. Izdajatelj televizijskega programa SK, družba United Media Sarl iz Luksemburga, ni registriran oziroma nima dovoljenja za opravljanje dejavnosti razširjanja televizijskih programov v Sloveniji (ga ne potrebuje, ker ne spada pod jurisdikcijo Republike Slovenije), zato operaterji niso dolžni razširjati njenega televizijskega programa (program SK) v svojih programskih shemah.

Ministrstvo v zvezi z distribucijo televizijskih programov še navaja, da je dejavnost operaterjev gospodarska dejavnost, zato operaterji izvajajo (re)distribucijo radijskih in televizijskih programov, ki ne zapadajo pod določbe prvega odstavka 112. člena ZMed (obvezni prenos), v skladu z njihovo programsko politiko in na podlagi pogodbe, ki jo pod tržnimi pogoji sklenejo z imetniki pravic do teh programov.

Komentarji