Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odstranitev ograje z bodečo žico v osrčju Gorenjske - Brdo

261 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da se odstrani ograja z bodečo žico okoli posestva Brdo.

Tako kot prebivalce ob južni meji, tudi nas prebivalce okoli posestva Brdo moti ograja, ki je postavljena v 10km obsegu okoli posestva Brdo. Ograja nam povzroča negativne in depresivne občutke ter kazi izgled okolice.

Za obstoj te ograje ni nobenega tehtnega razloga. Živali, ki so znotraj ograje, bi lahko bile na prostosti ali pa v primernih oborah, če je to potrebno.

Za potrebe protokola je znotraj posestva še ena ograja, tako, da ni razloga, da se zunanja ograja ne bi odstranila.

Upam, da boste, tako kot ste prisluhnili prebivalcem ob južni meji, prisluhnili tudi nam, ki živimo v osrčju Gorenjske in odstranili ograjo skupaj z žico, saj res ni potrebe, da se leta 2023 počutimo kot bi bili v okupirani Ljubljani med 2. svetovno vojno.

Hvala.

27 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Storžič 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 7. 2023

Odziv Generalnega sekretariata vlade

JGZ Brdo je v skladu z Odlokom o ustanovitvi Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 47/2020) uporabnik nepremičnin, katerih lastnik je Republika Slovenija. Med temi nepremičninami je tudi Posestvo Brdo, ki je kot posestvo okoli gradu Brdo pri Kranju razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena. Za gozdove znotraj posestva Brdo velja posebni varstveni režim, pri čemer se mora poleg uredb, navedenih v nadaljevanju, upoštevati tudi Pravilnik o določitvi in varstvu naravnih vrednot (Uradni list RS, št. 111/04 in 70/06), s katerim je Brdo pri Kranju – parkovni kompleks razglašen za oblikovano naravno vrednoto in Uredba o posebnih varstvenih območjih (območjih Natura 2000) (Uradni list RS, št. 49/04, 110/04 in 59/07). 

Gozdovi znotraj Posestva Brdo so zaradi izjemno poudarjene estetske funkcije v skladu z Uredbo o razglasitvi gozdov Brda za gozdove s posebnim namenom (Uradni list RS, št. 76/01) razglašeni za gozd s posebnim namenom, kar pomeni, da zanje velja posebni režim gospodarjenja in ukrepi, s katerimi se zagotavlja ohranjanje njihove funkcionalne in estetske povezanosti s protokolarnimi objekti Brda. Uredba v svojem 2. členu nadalje določa, da se gozdovi ogradijo. Prav tako so isti gozdovi oziroma območje teh gozdov v skladu z Uredbo o ustanovitvi lovišča s posebnim namenom Brdo pri Kranju (Uradni list RS, št. 114/04) razglašeni za lovišče s posebnim namenom. Ker gre za posebni režim upravljanja v lovišču, je v 5. členu uredbe določeno, da mora biti zaradi protokolarne in reprezentančne rabe objektov in prostora lovišče ograjeno tako, da je onemogočeno prosto prehajanje divjadi.

Ograja okoli Posestva Brdo ima torej funkcijo, kot izhaja iz zgoraj navedenih predpisov, zato tudi ne more biti odstranjena. Dostop do lovišča je omejen za zunanje obiskovalce, s čimer se zmanjšujejo tudi negativni vplivi poseganja v gozdove (onesnaževanje, pretirana raba – nabiralništvo, gobarjenje) in se gozd kot izjemna naravna vrednota neokrnjen ohranja tudi za prihodnje generacije. Je pa zato za obiskovalce odprt Park Brdo, ki poleg ogleda kulturnih in naravnih znamenitosti ponuja tudi različne aktivnosti kot so golf, konjeništvo, piknik košarice in drugo. Za okoliške prebivalce JGZ Brdo nudi tudi posebni popust na letne vstopnice v park Brdo.

Komentarji