Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Ureditev ravnanja z odpadki

171 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam naslednjo ureditev za ravnanje z odpadki v Sloveniji:

a) naj bodo odpadki, ki predstavljajo embalažo izključno reciklirani. Reciklaža je mogoča tudi v manjših obratih, saj v Sloveniji imamo do zdaj le 1 veliki center za reciklažo odpadkov v Ljubljani,

b) naj se zagotovi v ceno storitev odvoza odpadkov, da bo v vsakem mestu in naselju možno odvržti biološke odpadke v za to namenjene zabojnike, kajti veliko ljudi meče tudi hrano v straniščne školjke in tako prispeva k zareditvi glodavcev v kanalizacijskih sistemih (ti lahko koristijo kot gnojilo).

c) vlada naj zagotovi financiranje "zero waste" izdelkov v vseh trgovinah ali pa vsaj naj zahteva od trgovcev, da tako prodajajo izdelke (npr. milo v posodicah za ponovno napolnitev in tudi prodaja v trgovinah v avtomatih/dozirnikih), preuči naj tudi predlog, da se dovoli jemanje izdelkov vključno v embalažo, ki jo s seboj prinesejo kupci (plastična embalaža za shranjevanje, vrečke iz lana itd).

č) vlada naj razdeli odpadke v več kategorij glede na njihove oznake (ISO oznake) in določi njihov način recikliranja (glejte prilogo: garbage in japan). Naj se tudi ponovno uvede kavcijska embalaža, ki bo tudi zmanjšala odpadke.

d) v sklopu tega je potrebno tudi planirati sežigalnico, najboljše na že degradiranih območjih. V prenaseljenih območjih (mestih) imajo te že v centrih mest, kar pomeni da je možno tovrstne objekte v Sloveniji tudi planirati v mestih. Nanje se lahko namesti najrazličnejše filtre, ki lahko zmanjšajo smrad in onesnaženje za preko 70%. Ob sosežigu se velikokrat proizvaja tudi elektrika. V Sloveniji, predvidevam bi potrebovali samo eno sežigalnico zaenkrat in ko bi se potrebe povečale bi se šele odločalo o povečanju obstoječe ali graditvi nove sežigalnice.

e) iz živalskih in človeških iztrebkov se naj proizvaja metan, ostanek, ki pa nastane po tem procesu pa se lahko uporablja kot dodatek k asfaltu in podobnim surovinam. V SV delu Slovenije je za časa vlade Marjana Šarca nastalo precej tovarn, ki so proizvajale biometan torej posamezne kapacitete že obstajajo. Tovarne lahko preidejo pod javno last in sicer, da vlada ustanovi holding ali pa gredo že pod upravljanje HSE, kajti iz metana se lahko proizvaja tudi energija ali pa gorivo za vozila.

8 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Y Yoys780 30 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji