Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Energetika v Sloveniji

240 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

V Sloveniji smo nekoč imeli dobro razvito enrgetiko kot jo imamo tudi sedaj, amapak se pojavljajo posamezni problemi kot so na primer primankovanje elektrike ali pa onasneževanje. Vladi in pristojnemu ministrstvu predlagam, da preuči naslednje ideje:

a) namesto velikih hidroelektrarn naj vlada preuči izgradnjo več manjših vodnih turbin, ki delujejo na manjših potokih lahko pa tudi ob rekah. Manjše elektrarne namreč ne uničijo naravnega habitata kot tudi ne ubijejo rib, saj so narejene tako da lahko varno potujejo skozi sistem (glejte videje: www.youtube.com/watch; www.youtube.com/watch.

b) naj vlada / ministrstvo preuči obnovo TE Trbovlje v namen, da bi se v njej upravljala elektrarna na lesno biomaso, lesne sekance in odpadni les (uničen zaradi lubadarja). Lahko se preuči tudi sežig ostalih elementov kot so npr. odpadki ali pa blato, ampak bi za to bila potrebna širša razprava in namestitev ustreznih filtrov kot tudi preprečitev širjenja smradu in onesnaženja. Bivša termoelektrarna je namreč na odličnem mestu kjer bi se lahko uveljavila tovrstna elektrarna, saj so vsi pohoji prisotni (objekt, dimnik, železniška povezava za prenos tovora, električni vodi). Poleg tega bi se lahko uporabila tudi tehnologija elektrarn na vodik, da bi se proizvajala v elektrarni Trbovlje.

c) predlagam tudi, da se preuči gradnja več manjših JE in naj se opustijo plani za gradnjo velike in drage elektrarne v Krškem (JEK-2). Predlagam gradnjo več manjših reaktorjev z nazivnimi močmi do 300 megawatov ali manj. Lahko so podzemni ali pa normalno nadzemni in ne zasedejo veliko prostora kot bi to denimo se zgodilo pri gradnji JEK-2. Dobra mesta za postavitev so v okolici že obstoječih skladišč ali objektov v Jazbecu, Borštu, skladišče ARAO v Brinju. Tako ne bi zavzeli veliko novega prostora niti neokrnjene narave. Poleg tega bi lahko za posamezne objekte preučili tudi degradirana območja, ki jih je v Sloveniji ogromno.

č) Financiranje: možnost financiranja s strani HSE in GEN-i. Druge možnosti so posojila pri državah katere podjetja bodo gradila posamezne elektrarne ali pa iz Evropskih kohezijskih sredstev. Seveda bi morala tudi Slovenija dati nek delež, najbolje iz proračuna na kar se naj pripravi že prej. Takšne elektrarne ponavadi stanejo od 900 milijonov do 1,5 milijarde.

18 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Y Yoys780 26 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji