Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

odprava mature

249 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Ne vem zakaj bi rabili maturo, če se uspešno konča 4 letno srednjo šolo! Mislim, da bi bili potrebni le sprejemni izpiti na fakultetah (kot je bilo včasih-začetki usmerjenega izobraževanja) in morda psihološki testi za smeri, kjer bi imeli opravka z otroci, bolniki,..

41 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V virgola 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 6. 2023

Odziv Ministrstva za vzgojo in izobraževanje

V Zakonu o gimnazijah (Ur. l. RS, št. 1/07, 68/17, 6/18 – ZIO-1 in 46/19) je v 3. členu navedeno, da se v gimnaziji z opravljeno maturo pridobi srednja izobrazba. Zakon o srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju (Ur. l.  RS, št. 79/06, 68/17 in 46/19)  v 3. členu navaja, da se srednja strokovna izobrazba pridobi po izobraževalnem programu srednjega strokovnega, poklicno-tehniškega izobraževanja ter po poklicnem tečaju z opravljeno poklicno maturo. Matura je torej pogoj za pridobitev srednješolske strokovne, poklicno-tehniške ali splošne izobrazbe.

Z maturo kandidati torej izkazujejo doseganje standardov znanj ter usposobljenost za nadaljnji študij.

Zakon o maturi (Ur. l. RS, št. 1/07) opredeljuje splošno maturo kot eksterni državni izpit, ki je hkrati tudi vstopnica za univerzitetni študij in ga opravljajo kandidati na enak način. S poklicno maturo pa posameznik pridobi srednjo strokovno izobrazbo in je usposobljen za trg dela in pa za nadaljnje izobraževanje v visokošolskem strokov nem študiju. Za univerzitetni študij pa mora opraviti dodatni peti predmet splošne mature. S tem se zagotavlja objektivnost in transparentnost ter primerljivost rezultatov, kar omogoča najbolj objektivno razvrščanje kandidatov v študijske programe in enako dostopnost do terciarnega izobraževanja. 

Komentarji