Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Učitelji niso strokovnjaki za dietetiko!

348 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Naj se uvede pogoj, da je potrebna živilska izobrazba za vodjo prehrane v pedagoško androgoških (in podobnih) zavodih. Vsaj 4 letna živilska šola (npr. živilski tehnik), pogojno gostinska - kuhar, tehnik ali drugi program, če je program izobrazbe zajemal predmet "prehrana". Enak pogoj naj velja za človeka, ki sestavlja jedilnike.

Dogajajo se takšne anomalije, da je groza npr.:

- bio jedilnik se smatra, če je vsaj eno živilo z bio sheme (po navadi govedina - drago ko pes in zelo omejen nabor ponudnikov - morda "mutni" posli), ostalo nima veze je lahko "čip as čip kan bi",

- isto živilo (enaka sestavina)*** se pojavi na jedilniku tudi 5x na teden ali pa večkrat na dan.

- razmerja med OH, beljakovinami in maščobami pa so itak španska vas!

- pomembno je, da se čuje zdravo in fensi!

V dnevnih obroki se živila naj ne bi ponavljala*** še manj v istem obroku npr. korenčkova juha, baby korenček za prilogo, rižev narastek s korenčkom; zeljna juha, zeljne krpice.

Učitelji so nutricionisti in v veliki meri nimajo blage veze kaj počnejo, Nutricionist == YouTube strokovnjak.

Vsak dietetik je nutricionist*

Vsak nutricionist pa ni dietetik**

*nutricionist = kdorkoli, ki daje prehranske nasvete

**dietetik = strokovnjak z izobrazbo za prehransko svetovanje

Dejstvo je, da ima povprečen kuhar več znanja o dietetiki kot učitelj s "šnelkursom". Dogaja se, da se učitelji grebejo za razno razne funkcije na šolah katerim niso dorasli zgolj zaradi bonusov pri plači.

Sestavljanje jedilnikov mora opravljati nekdo, ki je strokovnjak o prehrani, predvsem o prehrani mladostnikov npr. nekdo z živilsko izobrazbo (živilski tehnik ). Izobraževanje živilskega tehnika traja 4 leta (šnelkurs pa 2 vikenda) - jao kam smo zabredli?

Info s prve roke.

27 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR 9 9245 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 6. 2023

Odziv Ministrstva za vzgojo in izobraževanje

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje se zavedamo pomembnosti zdrave prehrane, zato so s podzakonskim aktom natančno določeni izobrazbeni pogoji za organizatorje šolske prehrane, ki je odgovoren za pripravo šolskih jedilnikov. V tem smislu lahko delo organizatorja šolske prehrane opravlja zgolj tisti, kdo izpolnjuje pogoje za učitelja gospodinjstva ali za učitelja biologije v izobraževalnem programu osnovne šole, je končal univerzitetni študijski program živilske tehnologije ali je končal magistrski študijski program druge stopnje prehrana, živilstvo ali dietetika. 

Sistemska ureditev glede stopnje izobrazbe je torej strožja, kot jo predlagate, drži pa, da izvedbe žal ni možno vedno in pravočasno preverjati.

Komentarji