Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vzpostavitev mejne kontrole na meji s Hrvaško

673 OGLEDOV 37 KOMENTARJEV

Avstrija je ponovno za 6 mesecev podaljšala mejno kontrolo na slovenski meji. O tej in vračanju tistih, ki mejo nelegalno prestopijo iz Slovenije, razmišlja tudi Italija. Po novicah zadnjih dni policija dnevno ustavi vozila s ca do 50 ljudi, kar ocenjujem, da je lahko letno do 20.000. Ker smo v zadnjem času postali eno izmed glavnih vstopnih mest migrantov v EU in ker Hrvaška oziroma EU očitno ne obvladujeta zunanje meje EU, predlagam vzpostavitev 6 mesečnega mejnega nadzora na Hrvaški meji, kot je to vzpostavila Avstrija na naši meji.

47 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DaNamBoBolje 53 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 6. 2023

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Ponovna vzpostavitev nadzora na notranjih mejah je skrajni ukrep v skladu s 25. in 28. členom Zakonika o schengenskih mejah1, saj je pravica do prostega gibanja ena izmed najbolj pomembnih pravic območja brez nadzora in temeljno načelo Evropske unije. Za ponovno vzpostavitev nadzora notranje meje morajo tako obstajati konkretni, resnični in dokazljivi varnostni ali drugi razlogi (resna grožnja javnemu redu ali notranji varnosti), ko so predhodno izčrpani vsi drugi možni ukrepi.

Z okrepljenim izvajanjem izravnalnih ukrepov (od 1. 1. do 15. 5. 2023 skupno izvedenih 7.074 postopkov izravnalnih ukrepov, kar je štirikrat več kot lani v istem obdobju), vključno na obmejnem območju ob državni meji z Republiko Hrvaško, ki nadomeščajo sistematičen nadzor meje, ter izvajanjem mešanih patrulj s policijami vseh sosednjih držav, slovenska policija uspešno odkriva nedovoljene prestope notranjih meja, primere tihotapljenja migrantov ter druge oblike čezmejne kriminalitete. Temu pritrjuje tudi podatek, da je policija v letošnjem letu do 12. 6. 2023  obravnavala 147 primerov tihotapljenja migrantov (v enakem obdobju lani 73), v katerih je bilo uspešno prijetih 168 tihotapcev (162 tujcev in 6 slovenskih državljanov), skupno z 876 migranti. 

Ravnanje Republike Avstrije, ki že več let neprekinjeno podaljšuje nadzor na svoji meji z Republiko Slovenijo, ni v skladu s pravnim redom Evropske unije, kar je ugotovilo tudi Sodišče Evropske unije. Republika Slovenija je ob zadnjem ponovnem podaljšanju nadzora vnovič izrazila nestrinjanje s takim ravnanjem in aprila 2023 sprožila ustrezne postopke pri Evropski komisiji, saj trenutno ne obstajajo resnični in konkretni varnostni razlogi za ponovno uvedbo nadzora na notranji meji z Republiko Slovenijo. 

Na podlagi zgoraj navedenih dejstev smo mnenja, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

1 Uredba (EU) 2016/399 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 9. marca 2016 o Zakoniku Unije o pravilih, ki urejajo gibanje oseb prek meja - Zakonik o schengenskih mejah (Uradni list EU, št. L 77/1, 23. 3. 2016).

Komentarji