Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vozniški izpit - potrdilo okulista ali oftamologa za podaljšanje

782 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Spoštovani,

Ponovno oddajam predlog uporabnika Somebody79, saj vaš ponujen odgovor ne nudi rešitve, ampak samo birokratski suhoparni odgovor.

v Sloveniji se osebi, ki ob opravljanju vozniškega izpita in s tem povezanega zdravniškega pregleda ne nosi očal ali leč izda vozniški izpit do 80 leta. Pri tem nato do 80ega leta nihče ne preverja ali je oseba dejansko sposobna za vožnjo.

Oseba, ki je sicer zdrava kot dren, a ob opravljanju zdravniškega za vozniški izpit nosi očala / leče, mora na nekaj let opraviti celoten zdravniški pregled in podaljšati veljavnost vozniškega dovoljenja.

Bilo je že nekaj predlog, da se ta diskriminacija odpravi. Žal so naleteli na gluha ušesa.

Vkolikor se že čuti potreba, da se takim posameznikom izda vozniško dovoljenje z omejinim rokom veljavnosti, vsem ostalim pa gladko do 80ega leta, potem predlagam, da za podaljšanje v teh primerih zadostuje potrdilo okulista ali oftamologa.

Oziroma, da se vse zdravstvene pogoje izpolni na enem mestu, če se jih že mora brez, da bi ustvarjali čakalne vrste po nepotrebnem. Ker poleg diskriminacije ste sedaj dodali na pladenj še dve čakalni vrsti za posamično specialistično obravnavo (ki bi jo medicina dela opravila lahko samostojno v istem koraku). Medicina dela NE izdaja zdravstvenih potrdil/spričeval brez potrdila okulista/oftamologa. To je birokratski nesmisel. In takih je še veliko v našem zdravstvu. To je samo en primer birokratskega ustvarjanja čakalnih vrst IN diskriminacije posamezne skupine ljudi.

39 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K koco 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 6. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Oseba, ki ima časovno omejeno veljavnost vozniškega dovoljenja iz zdravstvenih razlogov (na podlagi zdravniškega spričevala), opravi pri izvajalcu medicine dela, pometa in športa zdravstveni pregled za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Če se na pregledu ugotovi, da je imela oseba zmožnost za vožnjo omejeno zaradi urejene refrakcijske okvare brez druge očesne patologije ali pridruženih bolezni, ki lahko vplivajo na zmožnost za vožnjo, se osebi izda po opravljenem pregledu zdravniško spričevalo brez časovnih omejitev.

Zadnja sprememba Pravilnika o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil (Uradni list RS, št. 17/22) je namreč že odpravila potrebo po časovnih omejitvi zmožnosti za vožnjo pri voznikih z urejeno refrakcijsko okvaro. Glede pregledov za podaljšanje vozniškega dovoljenja bodo tako oseba z urejeno refrakcijsko okvaro po naslednjem zdravniškem pregledu za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja izenačena z osebami, ki ne nosijo očal ali kontaktnih leč. Osebe, ki za vožnjo uporabljajo očala ali kontaktne leče bodo morale same poskrbeti za redne kontrole pri lečečem oftalmologu (v skladu z navodili lečečega oftalmologa).

Komentarji